Programajánló: színházi fesztivál Kisvárdán

Immár 28. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját június 17-25. között. A határon túli társulatok mellett magyarok előadásait is láthatjuk sokféle helyszínen; mi pedig most összeszedtük a fesztivál programját nektek.

A megnyitó napján két kiállítás is megtekinthető lesz, egyrészt a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakának munkáit, másrészt egy dokumentum- és fotókiállítást láthatunk Tompa Gábor életművéből. A megnyitó ünnepséget a Csíkszeredai Csíki Játékszín előadása előtt tekinthetjük meg. Az elkövetkezendő öt nap műsorát Balogh Tibor színházi szakíró állította össze, aki egyébként korábban a fesztivál zsűritagja is volt. Idén a versenyprogram különlegessége, hogy – az eddigiekhez képest – sokkal több díszbemutató lesz.

A lélek röpte (Fotó: mkuk.hu)
Szombaton a román társulatoké lesz a főszerep, ugyanis a szatmárnémeti, a csíkszeredai és a marosvásárhelyi színházak előadásában láthatjuk például Csehov Sirály című művét, a híres film színpadi változatát, a Hippolyt, a lakájt és a Fade out című darabot. 

A fesztivál harmadik napján már többféle nemzetiség színháza képviselteti magát. A szerb Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház A lélek röpte című darabot adja elő, a Spiró György által jegyzett Az imposztort ismét a Csíkszeredai Csíki Játékszín tolmácsolásában láthatjuk. A Budapesti Turay Ida Színháztól a híres Mágnás Miska című operettet tekinthetjük meg, Az eset című darabot pedig a Nagyváradi Szigligeti Színház prezentálja. 

Hétfőn egy koprodukcióval indul a nap, Ingmar Bergman Őszi szonátáját adja elő közösen a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Komáromi Jókai Színház, a Soproni Petőfi Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Pesti Magyar Színház. Ezután Moliére Úrhatnám polgárját nézhetjük meg a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháztól, s végül egy újabb közös produkció következik: Frank Sinatra: A hang – egy életmű hangban és táncban az ExperiDance Production tánckara és a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek együttműködésében.

Kedden több zenés darabot láthatunk, így például a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháztól a Hairt, illetve A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház közös produkciójában a Piaf-menetet. Ismét színpadra visznek egy Moliére darabot, ezúttal a Marosvásárhelyi Spectrum Színház A nők iskoláját, a Bukaresti Nottara Színháztól pedig Az új bérlőt tekinthetjük meg.

Az ötödik napon sem maradhatunk Moliére nélkül, ez alkalommal a Kassai Thália Színház adja elő a Mizantróp című tragikomédiát. Ezen a napon a szerbektől Lev Birinszkij Bolondok táncát, az ukránoktól pedig Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásait láthatjuk. 

Mizantróp (Fotó: thaliaszinhaz.sk)
Csütörtökre csak két műsor jut: Marosvásárhelyi Nemzeti Színháztól A nyugalmat láthatjuk, Kaposvári Egyetem Színházi Intézet III. éves színészosztályától pedig egy örök klasszikust, a Rómeó és Júliát.

Pénteken ismét a román társulatoké a terep, hiszen a Brahms és a macskákat a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, A Homokszörnyet a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a Hullámtörést a Kolozsvári Állami Magyar Színház adja elő. Az utolsó napon a záróünnepség előtt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházától a Halál című darabot, míg a Budaörsi Latinovits Színháztól a Liliomfit láthatják a fesztivál látogatói. A Gálaműsort pedig a Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével készítették el.

Ha még ennél is többet szeretnétek megtudni, látogassatok el a fesztivál honlapjára.

Írta: Rakita Vivien

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése