Semmi pánik, jön Axel Magee!

Magee nagykövet úr remek diplomata súlyos tölgyasztal mögött, fontos telefonokat intézve, komornyikja is van meg saját kínai szakácsa, na meg egy fia, aki véletlenül békeszerződésekbe csomagolja a reggelijét. Mindenkinek kijár a balszerencse, de a gyereket el kell indítani az életben, legyen ő is diplomata, maradjon a családban az ügyetlenség. Axelre hagyja a nagykövetség vezetését, amikor fontos ügyei elszólítják.


A fiúnak a pár nap alatt nincs is több dolga, mint egy pompás vacsorát leszervezni Bashir szultánjával.  A feladat elsőre könnyűnek tűnik, de beesik az ajtón egy turista család (férj, feleség, gyereklány), hogy őket üldözik odakint, mert fényképezgettek valami szöges drót mögött, ahol amolyan katonai fegyvereknek tűnő dolgok voltak (de nem gondolták, hogy oda nem szabad bemenni..) aztán most mindenki azt hiszi, hogy kémek és az arabok a vérüket akarják… Könnyű így egy partit levezényeli egy szendvicscsomagoló fiatalember számára!

Woody Allen Semmi pánik című darabja eredetileg a vasfüggöny mögötti Kelet-Európában játszódott. A Galla Miklós-féle remek magyar fordítás folytán helyezték át a történetet a Közel-Keletre. Nem csak hogy így remek arab figurákat és az arab kultúrából származó plusz vicceket helyeztek el a darabban, de aktualizálták a történetet. A sztori pedig legalább olyan jól működik az új helyszínen, mint az előzőn.


A komédia egyik főszereplője Axel, akit kiválóan alakít Dósa Mátyás. Viszont a másik főszereplőt, az amerikai turistát játszó Aradi Tiborról már nem mondható el ugyanez. Kilóg az előadásból, hogy ő nem színész, s habár egy Woody Allen-darabban bőven elférne egy komikus, sajnos erőteljesen érződik, hogy egy a színház világában kevésbé jártas alakítja ezt a fontos szerepet, amit egykor Woody Allen saját magára osztott. 

 A mellékszereplők bravúrosak. A nagykövetség padlásán már évtizedek óta él egy rabbi, aki néha-néha lejön egy kis bűvészbemutatót tartani az unatkozóknak. Habár ez a szerep csak egy mókás mellékszál, Székhelyi József olyan színt vitt a színpadra a kipája alatt, hogy szomjazta a nézősereg a következő kártyatrükkjét. Érdemes kiemelni Steinkohl Erikát, aki a nagykövet úr német asszisztensét alakítja. Így, bár a közel-keleti helyszínen kissé érthetetlen volt Frau Krahe folyamatos varjúkárogással kísért felbukkanása, de a színésznő szenvtelen arca és a fahangon bejelentett üzenetei így is megérik a tapsot. 


A Semmi pánik Megyeri Zoltán rendezésében a 2014-ben alakult Veres1 Színház színpadán került bemutatásra. A színház idén sikeresen zárta második évadját. Venyige Sándor, a színház igazgatója által alapított Veres Medve-díj legtöbb díját ez a darab vitte el – nem véletlenül. Dósa Mátyás kapta a legjobb férfi főszereplőért járó medvét, Székhelyi József kóser bűvészmutatványai miatt a legjobb férfi mellékszereplő díját vihette haza. Legjobb díszletet, legjobb jelmezt és a legjobb rendezést is a Semmi pániknak szavazta meg a közönség, s az évad legjobb előadása is ez lett. Ősztől várhatóan különböző városok színpadán mutatják be újra a nagy sikerű komédiát. 

Írta: Veréb Árnika
Fotók: Veres1 Színház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése