XII. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán

Sajtóközlemény

400 éve halt meg a világ legismertebb drámaírója, William Shakespeare. Ennek keretében ünnepi fesztiválra kerül sor Gyulán július 7. és 17. között. 

Lengyel, szlovák, japán, olasz, angol és ausztrál előadások lesznek az idei Shakespeare Fesztivál nemzetközi kínálatában. Tizenkettedik éve láthatunk színvonalas, különleges előadásokat a gyulai színpadokon szerte a világból és itthonról. 

Fotó: Kasia Chmura
A külföldi produkciók közül az idei szemle egyik kiemelt előadása Varsóból érkezik. Oskaras Korsunovas litván rendező különleges munkái közül már hármat is láthattunk Gyulán. Az első Shakespeare Fesztiválon a Szentivánéji álom történetét egyetlen kellékkel, egy falemezzel varázsolták elénk a színészek zseniálisan. 2010-ben a hetvenes évek Olaszországának mediterrán temperamentumától átfűtött, két szomszédos, viszálykodó pizzéria forrongó közegében láthattuk a Rómeó és Júliát. 2011-ben Miranda címmel a Vihart dolgozta fel a rendező vilniuszi két színészével, amelynek Gyulán volt a világpremierje. Mindhárom emlékezetes, nemzetközi rangú előadás volt. A világhírű rendező a varsói Drámai Színház társulatával a Szeget szeggel című Shakespeare-művet mutatta be, most áprilisban. Ezt láthatjuk mi most is idén Gyulán. „Ez a hatalom története a maga drámaiságában és képtelenségében. Shakespeare felteszi a kérdést, hogy az uralkodó tud-e igazságos és erkölcsös lenni, vagy csak azért használja az erkölcsöt, hogy elnyerje segítségével hatalmát.” – mondta a darab rendezője a műről. A Szeget szeggel tragédia és komédia között lebeg. Az egyedi karakterek és viharos sorsuk kiválóan mutatja be az emberi gyengeségeket és bűnöket. A darabot a közönség az egyik legizgalmasabb kortárs rendező színrevitelében láthatja, aki nem csak szórakoztatni, de tanítani is szeretné a közönséget.

Érdekes és sokoldalú Hamlet-feldolgozásoknak lehetnek azok tanúi, akik mindhárom változat előadásaira jegyet váltanak. A fesztivál nyitónapján egy többszörös fesztiváldíjas szlovák előadást láthatunk a Kontra Színház két művésze, Csizmár Péter és Peter Cibula előadásában. Másodiknak a Hamlet drámából Ophélia története Japánból érkezik. NO és Kabuki színházi formában egy 80 éves japán színésznő mutatja be adaptációját. Az előadás után Aki Isoda a tradicionális japán színházról tart bemutatót a közönségnek. Olaszországban egy „fellinis” előadás készült a Piccola Compagnia della Magnolia előadásában, Hamm-let címmel. Kezdve Shakespeare kiapadhatatlan remekművétől, eljutva Müller Hamletgépének könyörtelen nyelvéig a Hamm-Let (Tanulmány a falánkságról) mesél a Hamlet-Gertrud-Ophelia kapcsolatról, három karakterről, akik elpusztítják egymást a szeretet miatt, ami a főhősök ellen fordul, mint egy pokoli gépezet, felfalva a kapcsolatot anya és fia és a két szerelmes között.

De tanúi lehetünk a legnagyobb királydrámának is, Ausztráliából érkezik Shakespeare legangolabb drámája, az V. Henrik. Az angol-ausztrál koprodukcióban készült előadás egyetlen szereplője Brett Brown. A produkció Shakespeare V. Henrikjét több oldalról mutatja be: uralkodóként és emberként. Az ausztrál színész, Londonban végzett a Drámai Művészetek Királyi Akadémiáján. Szerepelt a Royal Shakespeare Company társulatával, énekelt az Ausztrál Operában és fellépett a Londoni West End darabjaiban, musicaljeiben és színházi fesztiválokon mindenütt Európában.

A nemzetközi előadások mellett a legjobb magyar Shakespeare-előadásokat, táncelőadást és koncertet is élvezhetünk. Lesz még workshop fiataloknak, konferencia és a kihagyhatatlan gasztronómia Shakespeare menüvel.

Bővebb információ: www.shakespearefesztival.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése