Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny – Díjkiosztó és Gálakoncert

2016. szeptember 2-11. között 14. alkalommal került sor a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyre, amelynek a Zeneakadémia adott otthont.

Már az első Liszt Ferenc Zongoraversenyt is itt rendezték meg, 1933-ban, amikor is Fischer Annie lett az első helyezett. Az idei év több szempontból is különleges, ugyanis a zeneszerző születésének 205., halálának pedig 130. évfordulója előtt tisztelgünk.

2016-ban a verseny, melyre 1984. január 1. után született zongoristák jelentkezhettek a világ minden tájáról, négy fordulóból állt: válogató, elődöntő, középdöntő és a döntő, ahova hat versenyző jutott be.

A zsűri díszelnöke Kurtág György (Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zongoraművész), elnöke Kun Woo Paik (dél-korai zongoraművész) volt, a további tagok pedig Michel Béroff, Frankl Péter, Leslie Howard, Cyprien Katsaris, Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai Pál és Mocsári Károly.

A zárónapon, szeptember 11-én este került sor az eredményhirdetésre és díjátadóra. Az estet Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg beszédével, őt Kun Woo Paik követte. Ezután került sor az eredményhirdetésre.

Sakata Tomoki és Kesselyák Gergely
Az első helyezett a japán Sakata Tomoki lett, így az övé a 15 ezer eurós fődíj is. A második az orosz Szergej Beljavszkij, a harmadik pedig a német Leon Bernsdorf. 

A közönségdíjat Szergej Beljavszkij, a különdíjat pedig a mindössze 19 éves Kocsis Krisztián kapta – aki nem tudott ugyan megjelenni az estén, így mestere vette át helyette a kitüntetést.

A helyezetteknek számos fellépési lehetőséget biztosítanak a jövő évadra, többek között a Művészetek Palotájában, a Magyar Állami Operaházban, valamint koncertet adhatnak a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és a MÁV Szimfonikus Zenekarral – és ez csak néhány példa.

Az este második felében három Liszt művet hallhattunk a nyertesektől. Őket a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kísérte, Kesselyák Gergely pedig vezényelt. Liszt Á-dúr zongoraversenyét Leon Bernsdorf harmadik, Liszt Esz-dúr zongoraversenyét Szergej Beljavszkij második, míg Liszt Haláltánc című művét az első helyezett, Sakata Tomoki adta elő. A darabok nem egyszerűek és nem is rövidek, ráadásul a versenyzők kotta nélkül játszották el őket, ami nagy koncentrációt igényelt részükről.

Kocsis Krisztián
A verseny a már fent említett fellépési lehetőségek kitűnő kezdést jelenthetnek a fiatal zongoristáknak. Nemcsak a díjazottak, hanem a többi versenyző is tapasztalatot szerezhetett és megmutathatta tehetségét a zsűrinek, a közönségnek, így az ő pályájuk is elindulhat nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is.

A gála felvételről teljes egészében megtekinthető itt:


Írta: Kovács Alexandra
Fotók: http://zeneiversenyek.hu/versenyzok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése