SÚGÓ+ – „Az élet a legnagyobb mókamester”

„Vajon mit írt Richard Burton Elizabeth Taylornak a szakításukkor? Mire kérte Mahatma Gandhi levelében Adolf Hitlert? Milyen tanácsot adott Kurt Vonnegut egy középiskola diákjainak? Hogyan utasította vissza Nick Cave az MTV rangos díját? És hogyan vallott szerelmet Latinovits Zoltán Ruttkai Évának?” – Az előadás ismertetője választ ígér ezekre a kérdésekre, és ki ne akarna bepillantást nyerni a hírességek, vagy akár csak a szomszéd levelesládájába?

Mert a levél, intimitásának köszönhetően képes bebizonyítani, hogy más is csak ember, ugyanolyan nyűgökkel, bajokkal, érzésekkel és vágyakkal, mint mindenki más – emeli ki Lackfi János, aki a Beszélő levelek előadássorozat nyitóestének házigazdája, és olykor-olykor egy-egy levél hangja is. Valóban – mi másért lennének a bulvárújságok, vagy az életrajzi regények a mai napig olyan népszerűek? Ám egy levél mégis más: őszinte, alakoskodás nélküli hangúak a sorai, „beszélve” írójuk igazi lényéről.


A Mozsár kávézóban tartott csütörtök esti nyitóestre hatalmas volt az érdeklődés: minden jegy elfogyott, és még a hőség és a levegőtlen terem sem riasztott el senkit. Sőt, a többség el is feledkezett arról, hogy legyezze magát, amikor Lackfi parádés stílusával felvezette az előadást.


A levelek hangvétele és szereplői rendkívül széles skálán mozogtak: magyar, angol, francia, élő, illetve fiktív szereplők sorai szólaltak meg Fullajtár Andrea, Kovács Patrícia, Szirtes Ági, Rujder Vivien, Puskás Tivadar és Puskás Peti hangján. Hol apa és fia levelezését hallhattuk a háborúról, hol búcsúlevelet, hol pedig mániákus rajongói sorok groteszk komikumán kacaghattunk. Habár pár mondat arról tett tanúbizonyságot, hogy tragikus, kisiklott életek mindig is voltak és lesznek, a legtöbb levél mégiscsak azt támasztotta alá, hogy az élet a legnagyobb mókamester. 

Az nézőtéri általános derültséghez hozzájárult, hogy mind a színészek, mind Lackfi a konferanszié szerepében egyértelműen lubickoltak. Ahogyan beleélték magukat a sorok mögött megbúvó gondolatokba, pár pillanatra úgy tűnt, hogy valóban a sorok írói állnak a nézők előtt, akik együtt nevettek, együtt szomorkodtak a megszólított feladókkal. 

Írta: Hirmann Blanka
Fotók: Kállai-Tóth Anett és Gábor Krisztián

U.i.: A levéltitkot megtartva a feladók és címzettek pontos kilétét fedje jótékony homály, egyben biztatunk mindenkit, hogy járjon a végére a titoknak. Megéri!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése