SÚGÓ+ – Tini Sci-fi

„Egy visszafordított idejű világ
valószínűtlenségi faktora szolipszisztikus
vagy fenomenologikus?”
(Neil Gaiman - Michael Reaves: Köztesvilág)

Hogyan készítsünk gyerek sci-fi könyvet? Hozzávalók: végy egy gyerekkönyv írót (Michael Reaves), keverd össze egy csipet sci-fi, fantasy íróval (Neil Gaiman), fűszerezd meg egy kis kalanddal és már kész is egy „új” izgalmas kalandregény.  

A szerzőpáros összeállásával egy újfajta, borzongató tiniknek szóló sci-fi történet jött létre. A már sokféleképpen feldolgozott, dimenziók közötti „utazás” Reaves és Gaiman könyvében olyan új csomagolást kap, ami a fiatalabb generáció számára is emészthető. A történet a szokásos módon kezdődik: adott egy fiatal, középiskolás srác, aki próbálja túlélni a társai egzecíroztatását, illetve megtalálni a családban a helyét. 

Ám hamar rájön, hogy lüktet benne egy szunnyadó tehetség, méghozzá a különböző alternatív Földek közötti szabad átjárás képessége. Ennek megfelelően főhősünknek, Joey Harkernek, számtalan alternatív énjével kell ismeretséget kötnie, és megtanulni együttműködni, csapatban dolgozni velük. Természetesen itt is a klasszikus jó-rossz összecsapásáról van szó. A „sötét oldal” egyetlen motivációja a többieket erőben felülmúló Joey megszerzése, és erejének kiszívása annak érdekében, hogy az összes alternatív világot uralhassák.   

A nyelvezet egyszerű, a regényt pedig kiszámítható fordulatok jellemzik, ám mindezt úgy alakítja a két szerző, hogy a történet végig megtartja a dinamikáját. Hasonló szerkezetről beszélhetünk, mint a 2000-es évek elején sikersorozattá avanzsáló Darren Shan 12 részes ifjúsági vámpír-horror könyveinél. A Köztesvilág esetében viszont nincs szükség további részekre, a szerzők 190 oldalban lezárják a történéseket, és a már jól megszokott „a jó győzedelmeskedik a rosszon” végkimenetellel számolhatunk. 

Ami az egyszerű vezérfonalat megfűszerezi, azaz emelt szintű fizika, ami túlmutat az általános ismereteken, és újragondolásra serkenti az arra fogékony fiatalságot. A dimenziók közötti átjárást a Köztesvilág teszi lehetővé, ahol olyan amorf formákkal, lényekkel találkozik Joey, amik túlmutatnak a megszokott, ésszel felfogható létismereten. S ennek a dimenziók közötti világnak az ura a főhős, ettől lesz több ő, mint a többi alternatív Joey Harker. 

Bár minden korosztály számára olvasmányos írásnak bizonyulhat a Köztesvilág, ám elsősorban a sci-fi iránt érdeklődő tiniknek tudom ajánlani, a New York Times Bestseller listájára is felkerült regényt. 

Neil Gaiman & Michael Reaves: Köztesvilág
Fordította: Pék Zoltán
Agave Könyvkiadó, 2016, 190 oldal 

Írta: Ivicsics Kitti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése