SÚGÓ+ – Boldogság: „néhány év múlva”

„… szóval sajnálsz a történetért,
amit előadtam? El sem tudod
képzelni, hogy sajnálnál, ha
elmondanám neked az igazságot.”
(Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság)

Eduardo Sacheri, A szemekbe zárt titkok szerzője új regényében, az Ilyen a boldogságban, kék felsértett szívű, roppant negatív és kishitű ember találkozását dolgozza fel. Egyikük egy 14 éves lány (Sofia), aki hirtelen elveszti édesanyját, akivel kettesben éltek Argentínában, Villa Gesellben. A másik megtört lélek maga Sofia apja, aki 14 éven át nem is tudott lánya létezéséről és ez a hirtelen jött tragédia fenekestül felforgatja az életét. 

A regényt három szemszögből szemlélhetjük. Egyrészt Sofia oldaláról, aki egy dühös, magányossá vált gyerek. Meg kell küzdenie a tinédzserkor minden biológiai és pszichés változásával, emellett fel kell dolgoznia édesanyja halálát, az édesapjával való megismerkedést és az új várost, Buenos Airest. Mindezt teljes bizonytalanságban kell megélnie. Legnagyobb félelme – amit még magának sem vall be –, hogy egyedül marad, hogy nem kell senkinek – elsősorban az apjának. 

A másik szereplő az édesapa, aki – mint egy egyregényes író – egzisztenciális válsággal küzd. A folyamatos környezeti nyomás (mikor készül el a következő írása, folytatja-e az előzőt stb.) hatására és saját kishitűsége miatt nem találja a helyét a világban. Nem tartja magát írónak, nem is akar írni. Lucas, lánya betoppanásáig, nem kezd semmit az életével. Nincs célja, elvárása, motivációja az élettel szemben. Ám Sofia felbukkanása mindent felborít, új értelemmel ruházza fel a hétköznapjait. Sacheri lebilincselő módon mutat be egy olyan apa-lánya kapcsolatot, ami 14 év lemaradással indul. Bemutatja a két személyiség egymásnak feszülését és lassú összecsiszolódását. 

Ezzel szemben Lucas feleségénél, Fabianánál, Sofia megjelenése ellentétes reakciót vált ki. Viselkedését a teljes elhatárolódás és a stagnáló családi élet felé visszavágyódás tölti ki. Szép lassan bontakozódik ki a feleség hozzáállása a változásokhoz. Ellenszenves viselkedése mögött olyan egyéni érdekek és érzelmek húzódnak, amit apa és lánya nehezen tud megérteni. Ennek eredményeként egyre távolabb kerül Fabiana a férjétől és annak lányától, így mindenki előtt új jövőkép bontakozik ki. 

A regény roppant olvasmányos és könnyed nyelvezetű. Egyszerű felépítése miatt jól követhetőek a történeti szálak. Magával ragadó módon jutunk el a bizonytalanságtól egészen a lemondásból fakadó örömökig. Nagyon szép példát mutat az író az élet újra tervezésére.

Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság
Agave Könyvek, 2016, 204 oldal

Írta: Ivicsics Kitti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése