Többszörösen valóra vált álmok

2016. november 5-én egy különleges, formabontó előadás debütál a Thália Színházban: tánc és próza egyszerre lesz jelen a produkcióban, amely Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című drámájára épül. A két főszerepet Schell Judit és Finta Gábor játssza, illetve táncolja majd. A művészek a Danubius Hotel Gellértben mutattak be egy kis részletet az előadásból a sajtó képviselőinek.


A produkció alapvető jellegzetessége tánc és próza összekapcsolódása, azonban még egy harmadik tényező is fontos szerepet kap, egy különleges vetítési technika, amely a képzelet kiterjesztését teszi rendkívül plasztikussá. A látványvilágot egy világhírű 3D videomapping stúdió, a Freelusion tervezte, amely abból áll, hogy a valósághű 3D animációt egy komoly projektor segítségével egy több síkból álló vászonrendszerre vetítik.

A darab cselekményét különböző stílusú táncok, mozgásszínházi víziók tarkítják, láthatunk majd például lindy hopot vagy tangót, és nagyon fontos, hogy a tánc történetmesélő funkciót is kap. Az előadás fő zenei vonalát Balázs Ádám szerzeményei alkotják, de lesznek „kölcsönvett” dallamok is. Az alkotófolyamat során „a darab adta magát, hogy milyen zenét használjunk és milyen táncokkal töltsük azt meg” – magyarázta Finta Gábor. 

Schell Juditnak egy régi álma válik valóra a darab színrevitelével: részt venni egy tánccal, mozgással megspékelt előadásban, ugyanis gyerek- és kamaszkorában végig intenzíven táncolt és sportolt, viszont ez később kiszorult a mindennapjaiból. Az ötlet tehát tőle származik, és aztán a kortárs balettel foglalkozó Finta Gáborral közösen alakították, tervezték meg a produkciót. Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című művében találták meg a megfelelő alapot ahhoz, hogy egy táncos előadást állíthassanak színpadra.

A művészek egyik célkitűzése, hogy a táncot, a mozgást segítségül hívva életörömöt közvetítsenek a közönség felé. Schell Judit elmondta, hogy a II. világháború végén játszódó történet számára többet jelent egy fiatal lány és egy katonaszökevény fiú találkozásánál, kapcsolatánál. A darab fő mondanivalója, hogy „a külvilág élhetetlen részét ki kell zárni, és mindent, ami élhető, öröm és boldogság bent tartani, és azt kitágítani olyan szintre, hogy akár a Holdra is eljuthatunk”.

A Gellérthegyi álmok adatlapja ITT olvasható.

Írta: Tuska Borbála
Fotók: Csatáry-Nagy Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése