Az öregedő király szolgálatában

Továbbra is nagy sikerrel játsszák a Rózsavölgyi Szalonban az előző évad végén bemutatásra került Salamon király szorong című drámát. Salamon valójában Salomon Rubinstein (Jordán Tamás), és egy egész nép helyett a nadrágok fölött uralkodott, persze csak mielőtt nyugdíjba vonult. Azóta szomorú lelkeken segít, a vagyonát telefonos lelkisegély-szolgálatba csepegteti, s ha túlzottan megrémül a háta mögött suttogó haláltól, maga is felemeli a kagylót, hogy mások győzködésén át magának is bebizonyítsa, a halálfélelem megszüntethető. 


Jean (Mohai Tamás) huszonéves fiatalember, aki először pincér, majd Salomon Rubinstein (neki csak Salamon király) lelkisegély házhoz szállítója. A telefon minden éjjel megcsörren és egy bizonyos Madame Cora Lamenaire (Hernádi Judit) Rubenstein urat keresi. Rubinstein úr virágcsokrot küldd Jeannal a lelkisegély cég nevében. Jean, aki nem bír szó nélkül elmenni az öregedés haldokló fájdalma mellett újra elmegy, majd ott marad. 

Aline (Sipos Vera) a tűzrőlpattant könyvtároslány és Jean szótárakban keresik a szerelmet, de ott ül közöttük a sanzonénekesnő szomorú árnya, akit Jean nem hogy elhagyni nem bír, de szánalomból viszonyba gabalyodik vele. Miközben Salamon király a karosszékében gubbaszt és szorong, mert a múlt nem engedi, hogy maga szállítsa házhoz a virágot a még mindig gyönyörű Madame Lamenaire-nek. 

Émile Ajar regényét Dicső Dániel, a rendező és Góczán Judit, a dramaturg alkalmazta színpadra, méghozzá kitűnően. Egy regényt, méghozzá egy ilyen lélektani történetet nehéz színpadra állítani, hiszen párbeszédekből kell kirajzolódni olyan apró lélektani mozzanatoknak, amelyeket leginkább a regény tud kibontani. Itt sikerült az adaptáció. Értjük és érezzük a darab mindegyik szereplőjét, mindjük motivációját és a drámát, ami összeköti őket. 

Hernádi Judit nem először lép színpadra az öregedő dáma szerepében, s minden alkalommal nagyon komolyan képes felvállalni ezt a drámát, megélni újra és újra ezt a tragédiát. Most is tündökölt az elhaló fényben, a maga pompájában mutatta meg, milyen lehet leesni a színpadról, ha már senki se kíváncsi az énekesnőre. Jordán Tamás maga a megfáradt király, akire még mindig illik a korona, de már nagyon nehéz viselnie. Mohai Tamás fiatal életereje viszi végig a darabot, az ő a narrációjában jelennek meg a figurák, az ő szemén át látjuk a szereplőket. Sipos Vera tökéletes választás Aline szerepére, már a hangszínében is benne van az a pimasz polgárpukkasztás, amibe Jean olyan könnyedén beleszeretett. 

A díszlet Enyvvári Péter munkája. A rózsavölgyi kisszínpad alkalmas a darab légkörére. Egyik sarokban Salomon a foteljében lámpabúra halvány fényköre alatt, a másikban Cora vörös lepedőn, középen Aline a létrából épített játszóterén, a könyvtárban. És köztük Jean, aki csak forog és forog és forog a támlátlan széken, miközben maga se tudja a szédülő világban hová figyeljen. 

Írta: Veréb Árnika
Fotók: Veréb József - Veresi Krónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése