SÚGÓ+ – Mikor a douglas-fenyők még csemeték voltak

2017-ben érkezik a Twin Peaks, David Lynch kultikus sorozatának új évada. Nem meglepő, hogy ennek örömére – és a hype-ot kihasználva – Mark Frost, a széria társszerzője kiadta könyvét, a Twin Peaks titkos történetét. 

Nyilván túlzás lenne azt állítani, hogy a Twin Peaks minden idők legjobb, legtökéletesebb sorozata, de az kétségtelen, hogy szinte az összes manapság népszerű széria magán viseli a nagy előd nyomait. A Twin Peaks hivatkozási alap, a popkultúra megkerülhetetlen eleme, hatása túlmutat műfaján, és szinte minden más művészeti ágat inspirált. És ott vannak még a szállóigévé vált mondatok: „A baglyok nem azok, aminek látszanak.”, „Ki ölte meg Laura Palmert?” és még sorolhatnám. A látszólag békés, unalmas amerikai kisváros, mely valójában szörnyű titkok, és borzalmas, gonosz entitások otthona, az elmúlt huszonöt évben hatalmas rajongótáborra tett szert. Ennek ellenére nem valószínű, hogy minden ember ismeri és szereti történetét. 

Ezért vagyok most nehéz helyzetben. Mert számomra hiába volt a Twin Peaks titkos története óriási élmény, letehetetlen olvasmány, én rajongó vagyok. De egy laikus, egy TP-szűz számára – bár el tudom képzelni, hogy érdekesnek, esetleg izgalmasnak találja – nem lesz akkora katarzis végigolvasni a könyvet, mint számomra. 

Meg kell említenem azt is, hogy esetünkben nem egy hagyományos regényről van szó. Mark Frost könyve újságcikkekből, levelezésekből, titkosított FBI-aktákból, fényképekből áll össze, amiket kiegészítenek egyrészt a dokumentumokat összegyűjtő, titokzatos Archivista jegyzetei, másrészt a dokumentumokat vizsgáló FBI-ügynök kommentárjai. Ez a nem mindennapi formátum felkeltheti azok figyelmét is, akik nem ismerik a sorozatot, és a darabos, időben és térben ide-oda ugráló „történet” – egy ilyen könyv esetében nem beszélhetünk klasszikus értelemben vett történetről – számukra is remek szórakozást nyújthat. Mert alapvetően egy izgalmas sztoriról van szó. Az író időnként bedobál ilyen-olyan rejtélyeket (szellemek, földönkívüliek, mitikus lények), de megnyugtató, kényelmes válaszokkal egyikre sem szolgál. Ami nagyon helyes, bennem egy világ dőlt volna össze, ha most ebből a könyvből minden titokra fény derül, mert ezzel a sorozatban felépített világ sejtelmes, nyugtalanítóan ködös, álomszerű atmoszféráját, vagyis az egész lényegét tették volna tönkre. 

Szerepel azért a könyvben egy talány, mely végül meg is oldódik. Nevezetesen, hogy ki is Archivista, aki ezt a rengeteg adatot összegyűjtötte erről a városról. De a nagy leleplezés a sorozatot nem ismerők számára nem jelent semmit, nem nyújt katarzist, a rajongók pedig valószínűleg elég hamar rájönnek maguktól is – ha más nem, kizárásos alapon. Tehát ez inkább egy kötelező elem, amiről úgy gondolhatta az író, hogy kár lenne kihagyni – pedig valójában simán hanyagolható lett volna. 

Egyébként az igaz TP-fanok meg lesznek elégedve ezzel a könyvvel. Azért, mert kellemes érzés időnként visszatérni az átkozottul jó kávék és piték városába, csak úgy, a nosztalgia kedvéért, és azért is, mert tényleg új információkkal gazdagodhatnak, korábban rejtett összefüggéseket ismerhetnek meg. Az ismert karakterek árnyaltabbak lesznek, a megszokottól eltérő oldalukról is bemutatkoznak, és eddig nem látott, új alakok is feltűnnek a színen. Viszont a kedvcsináló reklámokkal, beharangozókkal ellentétben igazából nem a város elmúlt huszonöt évének történésiről olvashatunk (erről az időszakról pár félmondat erejéig esik szó), hanem keletkezésének, fejlődésének (és hanyatlásának) történetéről. De ez ne tántorítson el senkit, a harmadik évadból úgyis minden kiderül. 

A Twin Peaks titkos története, ha nem is nélkülözhetetlen, de erősen ajánlott minden hozzám hasonló TP-fanatikusnak. Már az első néhány oldal beszippant, és nem is enged el egészen az utolsóig – de álmodban még ezután is vissza-visszatér egy táncoló törpe képében.

Mark Frost: Twin Peaks titkos története
Athenaeum, 2016, 368 oldal

Írta: Böszörményi Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése