Kean, a színész – márciustól a Tháliában

Március 4-én mutatja be a Thália Színház az évad harmadik premierjét, a Kean, a színészt. A darab egy 19. századi neves angol színész, Edmund Kean viharos magánéletét dolgozza fel. Az eredeti mű Alexandre Dumas nevéhez köthető, amit később Jean Paul Sartre írt át, a Thália számára pedig Hamvai Kornél készített belőle egy kétfelvonásos változatot.


A címszereplőt Szervét Tibor alakítja, a további szerepekben Molnár Piroskát, Csányi Sándort, Gubás Gabit, Szabó Erikát, Pindroch Csabát és Bán Bálintot láthatjuk majd. Kelemen József, a darab rendezője szerint a történet a romantika korának összes kellékével rendelkezik, lesz benne tehát szenvedélyes szerelmi szál, lányszöktetés, párbaj és öngyilkossági kísérlet. Ugyanakkor a mű alapvetően Kean, a korabeli sztárszínész életét helyezi középpontba, és arra keresi a választ, hogy hol végződik a civil ember, és hol kezdődik a művész.

„A színészet maga azt jelenti, hogy az ember eltűnik, de ebben a szerep mögötti rejtőzködésben amennyire csak lehet, meg is tudja mutatni önmagát. A színházban egyszerre kell önmagunkat feláldozni, személyes énünket megjeleníteni, és fontos elem a játék is. Hiszen végül is mi a felnőttek nevében és helyettük is játszunk” – mondja Szervét Tibor az előadás kapcsán. Egy színész azért játszik, hogy szeressék, és ez általánosságban is igaz az emberekre. Különböző szerepekbe helyezkedve igyekeznek szeretetet, rokonszenvet kelteni másokban.


Az előadás az 1800-as évekbe kalauzol minket. Ehhez kapcsolódva a jelmezek steampunk stílusban készülnek Velich Rita tervezésében. A steampunk ihlette ruhák összekapcsolják a jelent és a múltat, mivel egy olyan stílusról van szó, amely a viktoriánus korból meríti formáit. Felhasználja a romantika merész vonalvezetését, habosságát és gazdagságát. A darab díszletét Bagossy Levente tervezi. Három helyszínen játszódik a történet: a Dán nagykövetségen, Kean öltözőjében és a Drury Lane Színházban.  


A Kean, a színész színpadra állítása már akkor felmerült a Tháliában, amikor Szervét Tibor a színházhoz szerződött. Az ötlet megvalósításának azonban az idei évadra érkezett el az ideje. „A darabban sok jó szerep van, de tulajdonképpen egy embernek kell végigvinnie. A Keant akkor lehet előadni, ha van egy olyan kaliberű színész, aki az egész előadást elbírja a vállán, fenn tudja tartani az érdeklődést, és színészileg is ott tart, hogy sikerrel vegye ezt a nagy kihívást” – árulja el Csányi Sándor, aki a velszi herceget alakítja majd a március 4-én debütáló darabban.

Írta: Tuska Borbála
Fotók: Csatáry-Nagy Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése