Shakespeare-fesztivál a Madách Színházban

Sokrétű, színes programokból álló fesztivált rendez a Madách Színház Szerelmünk, Shakespeare címmel 2017. június 9. és július 16. között. A rendezvénysorozat főhajtás a reneszánsz és egyben a világirodalom egyik legnagyobb géniusza előtt, akinek nevéhez kortalan művek sora fűződik. A fesztivál keretén belül mutatják be a Szerelmes Shakespeare című darabot, és a saját produkciók mellett lehetőséget kapnak többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói is.


William Shakespeare vitathatatlanul erős hatást gyakorolt a magyar színjátszásra. Színészek, rendezők és színházi alkotók pályájának csúcspontjai kapcsolódnak az ő műveihez. Szirtes Tamás, a Madách Színház és a fesztivál igazgatója azt vallja: „Mindazt, ami a színházban vonzó és szép, ebben a szerzőben megtaláltam. A fantasztikus történetet, a nyelvi gazdagságot, az emberi karakterekről való mély tudást vagy a filmszerű lebonyolítást. Szokás mondani, hogy Shakespeare az Erzsébet-kor mozija.”

A nyitó- és a záróeseményeken vásári komédiát rendeznek a színház előtt, a Szerelmes Shakespeare előadások alkalmával pedig reneszánsz zenét hallgathat a közönség az előcsarnokban. Hogy még könnyebben visszarepüljünk Shakespeare korába, az előadások után a színház eddig ki nem használt tetőteraszára invitálnak bennünket, ahol az úgynevezett reneszánsz romkocsma fog üzemelni. Korabeli ételek, italok, zene és táncház teszi teljessé a szórakozást.

A fesztivál fontos eleme a Shakespeare műveihez való személyes kötődés, ehhez kapcsolódik egy tizennégy alkalomból álló beszélgetéssorozat. Az én Shakespeare-em című esteken neves színházművészek, fordítók, irodalmárok mesélnek saját élményeikről: Bocsárdi László, Cserhalmi György, Gálffi László, Hegedűs D. Géza, Kállay Géza, Kerényi Imre, László Zsolt, Nádasdy Ádám, Stohl András, Szikora János, Szirtes Tamás, Takács Ferenc, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor. A Tolnay Szalonban zajló beszélgetéseket négy moderátor – Bálint András, Bárdos András, Krizsó Szilvia, Veiszer Alinda – vezeti majd, és minden alkalom után levetítenek egy-egy Shakespeare-filmet is.

Jordán Tamás vezetésével egy dalnokverseny is színesíti a programsorozatot. A résztvevő költők – Nádasdy Ádám, Szabó T. Anna, Várady Szabolcs – feladata az lesz, hogy egy kiválasztott Rómeó és Júlia jelenetet felhasználva írjanak egy-egy belső monológot: mire gondol a két szerelmes, amíg a másik beszél. A forma is meg van határozva, Shakespeare-szonetteket kell írni. Az elkészült műveket helyben megzenésíti Darvas Ferenc, Kocsák Tibor és Sebő Ferenc. Mialatt a költők dolgoznak, Jordán Tamás Spiró Györggyel beszélget majd.

A Madách Színház koreográfusai – Molnár Ferenc, Tihanyi Ákos, Velekei László – Shakespeare, ahogy nekünk tetszik címmel alkottak meg egy táncfantáziát, amely a Szentivánéji álom, a Rómeó és Júlia, illetve a Csókolj meg, Katám! ihletésében készült el. A jól összeszokott páros, Hajdu Steve és Magyar Attila egy „szellemes és szemtelen” produkcióval, a #Shakespeare LIVE-val készül. Két külön alkalommal hallgathatunk meg híres Shakespeare-monológokat férfiakról és nőkről Fekete Ernő és Kerekes Éva előadásában. Előtte Müller Péter tart bevezetőt Ezotéria és profán Shakespeare világában címmel.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is több produkcióval veszi ki a részét a fesztiválból. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében az Ahogy tetsziket láthatjuk, két rendező szakos hallgató, Szilágyi Bálint és Markó Róbert pedig a Szentivánéji álom és a Makrancos Kata gyerekek számára átírt változatát viszi színre. Ezek mellett Shakespeare-szonetteket hallhatunk új fordításban, amit Szabó T. Anna költőnő készített el.

Szintén meghívott előadásként lesz jelen a hamlet.ws című darab. A vendégszövegekkel kiegészített Hamlet-átirat rendezője Schilling Árpád, a szereplők bőrébe pedig Gyabronka József, Nagy Zsolt és Rába Roland bújik. A WH zenekar Ónodi Eszter vendégszereplésével lép színpadra, melynek során Shakespeare szonettjeit hallhatjuk megzenésített formában. A fesztivál egész ideje alatt egy fotókiállítás is megtekinthető lesz a Tolnay Szalonban, amely Keleti Éva felvételeit mutatja be a Madách Színház legendás Shakespeare-előadásairól.

A program:

2017. június 9-16. (Tolnay Szalon kiállítóterme)
„Legendás színészek – legendás szerepek” – Fotókiállítás
Shakespeare a Madách Színházban 1962-1988 között

2017. június 11., 16., 17, 23., 24., 30., július 1. 14., és 15. (Tetőterasz)
Reneszánsz romkocsma a Madách Színház csillagfényes tetőteraszán

2017. június 9., 10. és július 16. (Madách Színház előtt)
Tűzmadarak

2017. június 14-július 6. között (Tolnay Szalon)
Az én Shakespeare-em
Neves színházművészek, műfordítók és gondolkodók mesélnek saját Shakespeare-jükről csak egy-egy estén: Bocsárdi László, Cserhalmi György, Gálffi László, Hegedűs D. Géza, Kállay Géza, Kerényi Imre, László Zsolt, Nádasdy Ádám, Stohl András, Szikora János, Szirtes Tamás, Takács Ferenc, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor. A Tolnay Szalonban zajló beszélgetéseket Bálint András, Bárdos András,
Krizsó Szilvia és Veiszer Alinda vezeti.

2017. június 14. Nádasdy Ádám (Film: Hamlet /2001/)
2017. június 16. Kerényi Imre (Film: K. Branagh: V. Henrik /1989/)
2017. június 17. Cserhalmi György (Film: L. Olivier: Hamlet /1948/)
2017. június 19. Hegedűs D. Géza (Film: J. L. Mankiewicz: Julius Caesar /1953/)
2017. június 20. Zsótér Sándor (Film: Fehér György: III. Richárd /1973/)
2017. június 21. Stohl András (Film: Michael Radford: A velencei kalmár /2006/)
2017. június 22. Szirtes Tamás (Film: K. Branagh: Lóvá tett lovagok /2000/)
2017. június 25. László Zsolt (Film: Brook: Lear király /1971/)
2017. június 28. Takács Ferenc (Film: Loncraine: III. Richard /1995/)
2017. június 29. Szikora János (Film: Film: Zeffirelli: Romeo és Júlia /1968/)
2017. július 04. Zsámbéki Gábor (Film: Akira Kuroszava: Véres trón /Macbeth/ /1957/)
2017. július 05. Gálffi László (Film: Franco Zeffirelli: A makrancos hölgy /1967/)
2017. július 06. Bocsárdi László (Film: Globe Színház / T. Sharrock: Ahogy tetszik /2010/)

2017. június 12,13,24. (Madách Stúdió)
Shakespeare, ahogy nekünk tetszik – táncfantázia

2017. június 17,18. (Madách Színház Nagyszínpad)
Shakespeare mesék gyerekeknek (Szentivánéji álom, Makrancos Kata)

2017. június 18. (Madách Stúdió)
Költő- és dalverseny 
Megzenésített szonettek, amiket Shakespeare nem írt meg

2017. június 23. és július 12. (Madách Stúdió)
hamlet.ws
William Shakespeare Hamletje Nádasdy Ádám fordításában, vendégszövegekkel.

2017. június 26. (Madách Stúdió)
Shakespeare szonettek 
„Minden kezdet merész”
A fiatal Shakespeare! - A SZFE hallgatóinak előadása.

2017. június 27. (Madách Stúdió)
Ónodi Eszter és a WH zenekar koncertje

2017. július 1. (Madách Stúdió)
Ahogy tetszik
„Minden kezdet merész”
A fiatal Shakespeare! - A SZFE hallgatóinak előadása.

2017. július 3,10,11. (Madách Stúdió)
#Shakespeare LIVE 
Hajdu István és Magyar Attila estje

2017. július 8. (Madách Stúdió)
„Ó, semmiből fogantatott valóság!” – I.
Shakespeare monológok a férfiakról Fekete Ernő előadásában

2017. július 9. (Madách Stúdió)
„Ó, semmiből fogantatott valóság!” – II.
Shakespeare monológok a nőkről Kerekes Éva előadásában

Írta: Tuska Borbála
Fotók: Madách Színház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése