SÚGÓ+ – SZFE-s rövidfilmek a FACT megnyitón

Szép alak, Betonzaj, A kamaszkor vége

2017. február 3-5. között első alkalommal került megrendezésre a FACT (Festival Arts Cinema Theatre), egy hiánytöltő nemzetközi fesztivál a színház -és filmkészítőknek. Azzal a szándékkal indították, hogy a magyar és külföldi egyetemek hallgatói lehetőséget kapjanak nemzetközi közönség előtt való filmbemutatókra, illetve kapcsolatokat építsenek ki egymást közt és közös műhelymunkákon vegyenek részt. Az első FACT-ra a házigazda Színház -és Filmművészeti Egyetemen kívül a Kaposvári Egyetem színész szaka, illetve külföldről a prágai DAMU, a bukaresti Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L Caragiale és a müncheni Bayerische Theaterakademie August Everding látogatott el. A február 3-ai megnyitón az SZFE hallgatóinak díjnyertes rövidfilmjeit vetítették az Uránia dísztermében.

Szép alak
A Szép alak főszereplője egy gimnáziumi takarítónő (Egyed Brigitta). A kezdőképekben megrajzolt lélek teljes magánya és elhagyatottsága egyetlen pillanatban, a film csúcspontjában megszűnik, hogy aztán a nő újra visszasüppedjen a felmosórongyokból gyúrt elefántcsonttoronyba. Egy masculin takarítónő, aki érdektelenségétől fogva láthatatlanul suhan a folyosókon, szendvicset lop, kosárlabdameccset néz és beleszeret egy végzős lányba (Milovits Hanna). Egy véletlen folytán hozzákerül a telefonszáma, s mivel anyja nem engedi be a lakásba, sértődött magányában szerelmes üzenetet küld. „elmémbe […] belemartalak, te kedves, szép alak[…]” (József Attila: Óda) Minden mindegy alapon felvállalja önmagát, s egy pillanatra teljes értékű emberként néz szembe az elutasítással. A rövidfilm egyetlen nap eseményeit mutatja be, de három ember személyiségét skicceli fel a lehető legtömörebben. Kis Hajni filmje 2016-ban diák Oscar jelölést kapott.

Betonzaj
A Betonzaj egy fiatal sportolóról (Sztarenky Dóra) szól, aki a szűkös pesti panelből csak a boxkesztyűjével törhet ki. Párja az edzője (Mátray László), akivel közösen készülnek a tizennégy nap múlva esedékes nagyversenyre, ahol a hátralévő élet a cél. A film súlyát a közben kiderült terhesség adja, amelyet a boxoló mély titokban rejteget a bőre alatt, és próbál tőle megszabadulni, még ha ezért le is kell fizetnie egy köztiszteletben álló orvost. Kovács István, a rendező a visszaszámolásra építkezik, apró jelenetekkel közelítünk a verseny napjához, ahol mindent ütni kell… A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, egyszerű, letisztult párbeszédekből sejteti a család történetét. Anya, te akartál minket? A rövidfilm számos nemzetközi filmfesztiválon részt vett, elnyerte a Magyar Filmhét kisfilmes díját, a BUSHO fődíját, illetve Csehországban és Dél-Koreában is nyertessé választották. 

Kamaszkor vége
A Kamaszkor vége két ikerlány (Kárpáti Zita, Szenteczki Zita) meséje. Én depressziós vagyok, ő meg bulimiás. Itt is megjelenik a pesti panel, a maga szürke unalmában, az apró tévében, a linóleumban, a nehéz magyaros ételek garzonkonyhába ragadt szagától kezdve egészen a párna alá rejtett vödrös kekszig. A két lány szövetségét semmi nem boríthatja fel, egészen addig, amíg nem találkoznak egy fiúval (Olasz Renátó) a tóparton. A fiú a kíváncsiságuknál vezetve rántja őket a kamaszkoruk végébe, amikor is a féltékeny düh egymásnak ugrasztja a testvéreket. Hánynom kell. Szilágyi Fanni, a rendező egyetlen pillanat alatt életérzéseket épít, a kisfilm ereje egy-egy valódi tekintet premier plánja, amelyek többet mondanak egy nagymonológnál. A forgatókönyv Mán-Várhegyi Réka azonos című novellája alapján készült. A jó helyen elhangzott mondatok a tartópillérek, de a kisfilm akár szöveg nélkül is megállná a helyét. 2015-ben megnyerte a Friss Hús Rövidfilmfesztivált és a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatásra került. 

A három rövidfilmmel a FACT méltón kezdte meg pályafutását, hogy a következő napokban számos filmnek és drámának adjon otthont. A fesztivál ideje alatt az Uránia kávézójában a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervezőinek munkái is kiállításra kerültek.  

Írta: Veréb Árnika
Fotók: filmhet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése