SÚGÓ+ – Klasszikus slammerek

Új és ragyogó ötlettel állt elő a Móra Kiadó, klasszikus költőink életművét adta kortárs slammerek kezébe, azzal a céllal, hogy mindenféle megkötés nélkül készítsenek belőle egy nagyjából 80-100 versre rúgó válogatást. Eddig három ilyen készült el: Arany János életművét Kemény Zsófi válogatta, József Attiláét Gábor Tamás Indiana, és Petőfi Sándorét Pion István – ez utóbbi megjelenése a Könyvhétre várható. A válogatás mellett még egy feladatuk volt a felkért slammereknek, kommentekkel kellett ellátni a kiválasztott verseket.

Szálinger Balázs elevenítette fel egy hasonló élményét, amikor a Palatinus Kiadó kérésére neki is egy Petőfi Sándor válogatást kellett összeállítania, aki ezáltal az addig iskolából ismert és nem kedvelt költőből hirtelen a legnagyobb költővé vált a szemében. Kiderült, hogy nem csak az a Petőfi létezett, akit minden tankönyv lapjain megtalálunk, hanem egy egészen más, Pion István szavaival élve, nagyképű, beképzelt, erőszakos, igazságos és egyben vicces is. Ahogyan létezett az introvertált rapper Arany, vagy a slammer, popdal-író József Attila.

Csupán költőink ezen arca valahogy kimarad az oktatásból. Hiszen egy igazán nagy és magyar költő csakis komoly, mindig hatalmas életigazságokat kimondó személy lehet. Ebbe a képbe nem fér bele félrehajlás, nem hogy egy-egy kevésbé sikeres mű.

Éppen ezért ezek a válogatások az iskolások számára készülnek azon célból – ahogyan Szálinger Balázs is összefoglalta –, hogy ne azt kelljen megtanulnia a gyereknek az iskolában, hogy Petőfi Sándor a legnagyobb magyar költő, hanem ő maga fedezhesse fel ezt, hogy igen, valóban ő az. Ahogyan Kemény Zsófi számára éppen Petőfivel szemben tűnik fel Arany introvertáltsága és csendes bölcsessége. Vagy ahogy József Attila képes fölidegesíteni döntéseivel Gábor Tamás Indianát.

És hogy lesz-e ennek a három kötetnek folytatása? Természetesen igen, bár azt még nem tudni, hogy mely klasszikust válogatja mely slammer, viszont párosításokra vannak tippek: Pion István egy Balassi Bálint – Csider István Zoltán, Gábor Tamár Indiana egy Ady Endre – Tengler Gergely, míg Kemény Zsófi egy Janus Pannonius – Simon Márton párosítást tudna elképzelni.

És hogy miért slammer (akár) Indiana szerint József Attila és miért rapper (akár) Kemény Zsófi szerint Arany János?

Arany János, Episztola Petőfihez:
„Minden dolgok előtt: én nem írtam Toldyt,
Hanem (ez már más szó, tehát jó rím) Toldit.”

József Attila, Bosszúság:
„Azt hiszik, ha ők karikáznak,
Te legalább is frászkarikával fogsz karikázni
S elvégre már tudhatnád,
Ha csőstül is ömlenek panoptikumokba,
Az egészségügyi muzeum csak fontosabb.”

Írta: Brok Bernadett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése