SÚGÓ+ – Marsról hozott madarak

Az ember képzelőereje határtalan. De az, hogy az ember mit és mennyit képes felfogni, az már igenis határokba ütközik. Philip Kindred Dick legújabb novelláskötete, az Emlékmás pontosan erről szól. A felfoghatatlanról.

Képes vagy felfogni a technikát? Azt a mérhetetlenül gyors fejlődést, amit eddig az ember ezen a téren művelt? Azt, hogy ez merre fog továbbhaladni és mivé válik? Lesz egyáltalán megállás?

Képes vagy felfogni a valóságot? Vajon meddig tart a valóság és honnan kezdődik a képzelet? Honnan kezdődsz te és honnan a másik? Meddig tart a te világod és meddig a másik? Meddig tart ez a világ?

Philip K. Dick a valóságunk alapjait, létünk kereteit folyamatosan kétségbe vonja, a felettünk álló entitások létezését nem tagadja, jóindulatukban azonban finoman szólva kételkedik. Paranoid rémálmaiban semmi sem az, aminek látszik, senki sincs biztonságban, a realitás hazug, a lét esetleges, az ember tudatlan és végletesen félrevezethető és félrevezetett. Az Emlékmás novellái régi elemekhez nyúlnak vissza, az író jól ismert témáit variálja a történetekben: ember- és istendefiníció, hidegháború, pszichózis, valóság-kétkedés. Philip K. Dick novelláinak kérdésfeltevései nagyon is mélyek, az emberben eleve meglévő kérdések ezek, de mégis olyan komplexek és összetettek, hogy méltán emlegetik őt a sci-fi irodalom kultikus alakjaként.

Art Spiegelman úgy fogalmazott Philipel és a munkásságával kapcsolatban: „ami Kafka volt a huszadik század első felének, az Philip K. Dick a másodiknak”.

Philip K. Dick témái komoly feltevések, lét-kérdések, emberi kérdések, de erről a komolyságról Dick képes letisztultan írni. Érthetően. Egyszerűen. Emberien. És talán ez is a titka a novelláknak. Közeliek és érezhetőek, de pont ezért olyan riasztóak. Az író kétkedést visz a történetekbe, bizalmatlanságot és nem egyszer felfoghatatlanul nagy távlatokat sejtet.

Novelláinak főszereplői egy izolált világban léteznek, sötétben tapogatóznak, bolyonganak kérdéseiket felvetve és válaszokat keresve. De semmi nem az, aminek látszik, és a novellák végkifejlete, a csavar rendszerint megdöbbentő; valami olyasmihez vezet, amit lehet már mi is elképzeltünk, csak sosem akartuk, hogy az valós legyen…

Nem mindenki teheti meg, hogy a Marsra utazzon, ezért a szegényebbek fejébe emlékeket ültetnek be, mintha ott jártak volna.
Létezik egy alagút, ami a negyedik dimenzióban helyezkedik el, és pár lépéssel meg lehet tenni benne több száz kilométert. 
Az atomháború után az ENSZ robotok gyártásába kezd a szovjetek ellen.
Egy édesapa kétségbeesetten próbálja elnyerni mesterséges úton fogant fia szeretetét, aki csúcsfejlettségű robotok által lett felnevelve.
A jövőben a bűnügyi gyilkosságok megszűnnek. Az elkövetőt már jóval a bűncselekmény elkövetése előtt elfogják, mert tudják, ki, mikor és mit fog elkövetni.

A fenti novellák között találhatunk már jól ismert és ismeretlen történeteket is. Az Emlékmás hat kultikus – többek között Az Emlékmás, Különvélemény, és Sorsügynökség című filmeket ihlető – történetet tartalmaz, és további hat, magyarul eddig még nem olvasható művet.

A kötet filmre vitt novelláinál azonnal szembetűnik, a filmek mennyire eltérnek az eredeti koncepciótól. Míg a képi világ monumentális, futurisztikus, addig a rövidprózák mindig jóval kisebbek, paranoiásabbak, de a hétköznapi ember világához közelibbek. A novellák szereplői nem egyszer mindennapi, polgári már-már unalmas és spirálszerű életükből kilépve sétálnak a bonyodalmak közepébe, általában egy véletlen hiba következtéből kifolyólag.

És épp ezért, mert életük átlagos, a legtöbbünk tud velük azonosulni, nem légből kapott a helyzetük, van személyiségük, a problémáik emberiek, mint a munka, házastársi elhidegülés vagy éppen a munkás élet unalma. Borzongató ez az emberközeliség Dick műveiben. Nem egyszer kitágult szemeket és pár percre leállt agyműködést képes előidézni az olvasóban. Egyszerűen csak a ledöbbenés által.

Egy biztos, Philip K. Dick maradandót alkotott művivel. Az Emlékmás novellásgyűjtemény kifejezetten jól összeállított kötet lett, remek novellákkal a lapjain, amik betekintést engednek Dick munkásságába, életszemléletébe. Magától értetődő, hogy a rajongóknak kötelező olvasmány, de a Dickkel csak ismerkedők számára is erősen ajánlott. 

Az Emlékmásban jó elmerengeni, Marsról hozott madarakkal, eddig ismeretlen nyelvekkel, mesterséges emlékekkel, beszélő kutyákkal, fejlett technológiával egyetemben. 

A Földön innen és túl. 

Philip K. Dick: Emlékmás
Agave Könyvek, 2016, 384 oldal

Írta: Berényi Mária Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése