Ilyen lesz az idei POSZT

2017. június 8. és 17. között rendezik meg a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozót, rövidebb nevén a POSZT-ot. Az egyik legrangosabb hazai színházi rendezvénysorozat tizennégy előadásból álló versennyel, A POSZT Bemutatja estekkel, a POSZT Fesztivállal és még számtalan, izgalmas programmal várja a látogatókat Pécsett.

Fotó: poszt.hu
A tavalyi évtől kezdődően jelentős átalakuláson ment keresztül a POSZT szerkezetében és formailag is. A rendezvénysorozat három tulajdonosa (Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) megegyezett az alapvető kérdésekben és értékekben, és létrehozta a Szakmai Tanácsadó Testületet Hegedűs D. Géza vezetésével. Az testület munkája nyomán született meg a POSZT versenyszabályzata, amely átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszi a versenyelőadások válogatását, zsűrizését és díjazását. 

A POSZT három fő pillére a versenyprogram, A POSZT Bemutatja és a POSZT Fesztivál. Több mint kétszáz magyar nyelvű színházi előadás közül választottak ki hét nagyszínpadi és hét kamaraelőadást az idei év válogatói, Kovács Dezső kritikus és Árkosi Árpád rendező. A produkciók a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínpadán és Kamaraszínházában, illetve egy előadás a EXPO Centerben lesz látható. A Szakmai Tanácsadó Testület által delegált szakmai zsűri, a MASZK Egyesület és a MOZAIK Művészegyesület által felállított színészzsűri, illetve a sorsolás útján kiválasztott közönségzsűri minden versenyelőadást megnéz majd, és a fesztivál utolsó napján meghozza a döntését.

A POSZT Bemutatja keretén belül öt különböző produkciót lehet megtekinteni Európa egyik legjobb akusztikájú hangversenytermében, a Kodály Központban. A Pécs, a musical című előadás például egyszeri és megismételhetetlen lesz, mivel Szente Vajk ott helyben fog írni Pécsről egy musicalt, amit kollégáival együtt rögtön elő is adnak. De a Versünnep 25 című, zenés-táncos versszínházi gála is különlegesnek ígérkezik, amellyel a Magyar Versmondók Egyesülete ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját. 

A versennyel párhuzamosan zajlik a POSZT Fesztivál, amely idén nem a Zsolnay Kulturális Negyedben lesz, hanem visszaköltözik Pécs belvárosába. Az első három napon újra megrendezik az Egyetemi Napokat, melyre az ország színművészeti egyetemeinek vizsgaelőadásait hívták meg. Az idei POSZT új, tematikus elemeként négy monodráma is színesíti a Pécsi Nemzeti Színházban látható előadásokat.

A tavaly megkezdett hagyományokat folytatva újra lesz POSZTOLJ! Tehetségkutató-verseny, melynek legjobbjai felléphetnek a fesztiválon. Illetve a Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának döntősei is nagy jutalomban részesülnek: műveiket szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként mutatják majd be.

A POSZT-on és a Sétatér Fesztiválon színészzenekarok várják a látogatókat, akik itt találkozhatnak és dedikáltathatnak a verseny- és a fesztiválelőadások színészeivel és alkotóival. A „szelfifalnál” közös fotók is készíthetők előre meghatározott időpontokban. Aki pedig az előadások kulisszái mögé is betekintést szeretne nyerni, a portrébeszélgetések és közönségtalálkozók során ezt megteheti. Halász Judittal is lehet majd találkozni, a művésznő ugyanis az idei POSZT díszvendégeként önálló Radnóti-estet ad, és a díjátadó gálán is fontos szerepet tölt be.

A Fesztivál programkavalkádja ezenkívül utca-, báb- és táncszínházi előadásokat és performanszokat, kaszkadőrmutatványokat, illetve plakátkiállítást kínál az érdeklődőknek. Huszonhatodik alkalommal kerül megrendezésre a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál is, ahol a Fesztivál arany minősítésű gyerekcsoportjai lépnek fel. 

Június 8-án, a nyitónapon adják át a Magyar Teátrumi Társaság által alapított színházmarketing-konferencia (Színházat vegyenek!) díjait az alábbi kategóriákban: az évad legjobb színházi plakátja, nyomtatott kiadványa, weboldala, közösségi oldala, színházi széke és büféje. A díjakra a színházaknak kell pályázniuk.

A POSZT ünnepélyes díjátadó gálájára június 17-én este, a Kodály Központban kerül sor Szente Vajk rendezésében. A záróeseményen egy egész díjcsokorral (különdíjakat is beleértve) jutalmazzák a 2017-es POSZT legjobbjait, illetve meglepetés fellépőkre és sztárvendégekre is számíthat a közönség.

Bővebb információk ITT érhetők el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése