Új évad, új vezetés az Átriumban

A Kultúrbrigád veszi át az Átrium Film-Színház vezetését a következő évadtól, a fiatal csapat öt éve dolgozik az intézményben. Ugrai István intendánsként, Zsedényi Balázs operatív menedzserként, Nyulassy Attila pedig technikai menedzserként vezeti majd a színházat. 


Az Átrium profilja hasonló marad az elmúlt években kialakulthoz, így az állandó jelleggel itt dolgozó társulatok nagy részével – Pintér Béla és Társulata, a Lepkegyűjtő Produkció, a Zikkurat Színpadi Ügynökség, a Budapesti Operettszínház – tovább folytatódik a művészeti együttműködés. A színház célja, hogy szórakoztató, ugyanakkor társadalmi szempontból érzékeny, művészileg pedig tartalmas előadásokat hozzon létre.

A 2017/18-as évad első felében két, a Kultúrbrigád produkciójában készülő előadást mutatnak be. Októberben Alföldi Róbert rendezésében lesz látható Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című filmjének színpadi adaptációja. Alföldi Róbert elmondta, hogy a darab egy idősödő takarítónő és egy bevándorló fiatalember kapcsolatáról szól, és a valódi szeretetet, az összetartozást és a másik iránti tiszteletet fejezi ki. A főszerepeket Hernádi Judit és Bányai Kelemen Barna játssza, a további szerepekben Parti Nórát, Bercsényi Pétert, Mihályfi Balázst és Szatory Dávidot láthatjuk majd. 


A másik kultúrbrigádos bemutatóra jövő év februárjában kerül sor. A Vendetta munkacímű darabot Bodó Viktor írja és rendezi, amely egy színházi társulat, egy pályázat és a politika viszonyát fogja górcső alá venni. A főbb szerepeket Lukáts Andor, Molnár Piroska, Gyabronka József és Lázár Kati alakítja. Szintén februári premier lesz George Orwell 1984 című regényének új adaptációja, melyet a Lepkegyűjtő Produkció készít Horgas Ádám rendezésében és Bereczki Zoltán főszereplésével, illetve a k2 Színház színészeivel. Horgas Ádám hangsúlyozta, hogy a mű egy olyan klasszikus, ami mostanra elkeserítően aktuálissá vált, és ennek szeretnék egy nagyszabású feldolgozását létrehozni.

Szeptembertől az Átrium égisze alatt fog működni a színházi nevelési programokat kínáló Mentőcsónak Egység. Egyrészt tovább játsszák a nagy sikerű Szociopoly és a Menekülj okosan! előadásokat, másrészt két bemutatót is tartanak. Novembertől Gimesi Dóra A vezér című Lorenzaccio-feldolgozása lesz látható, az évad második felében pedig egy interaktív, társasjáték jellegű előadás, a Mentortársas mutatkozik be Fábián Gábor rendezésében.

A színház zenei nevelési programokat is tervez: az óvodás és a kisiskolás korosztályt Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, a felső tagozatosokat és a középiskolásokat a Budapest Jazz Orchestra várja beavató koncertekkel. Kollmann Gábor, a jazz zenekar vezetője elmondta, olyan előadásokat készítenek a fiataloknak, melyekkel meg tudják ismertetni őket az élő zene varázsával, és egy kicsit a jazz irányába is szeretnék terelni őket.


Nem saját bemutatóként, hanem új projektként érkezik az Átriumba Tasnádi István és a Majdnem Színház által írt Majdnem 20 című előadás, melyet Vidovszky György rendez. Decembertől műsorra tűzik a Kiscsillag zenekar Semmi konferencia című, zenés színházi estjének felújított kamaraváltozatát is. A rendező Földes Eszter lesz. Ezenkívül a színházba költözik Krizsó Szilvia beszélgető színházi estje, tévéműsora, amelyre továbbra is a hazai művészi élet nagyjai kapnak meghívást.

A Csavard fel a szöveget produkció által zenés irodalmi programot is kínál az Átrium. Az előadás a Clavis Irodalmi Ügynökséggel együttműködésben készül, melynek vezetője, Molnár Zsolt ismertette a részleteit. Lackfi János és Vörös István ismert magyar dalok – Honthy Hannától kezdve a Hobo Blues Bandig – szövegeit írta át. Ezekből választanak ki 20-22 számot, melyeket a Fantastic Music Zenekar megzenésített változatában adnak elő.

Ősztől szeretnék rendszeressé tenni az Átrium galériáján tartott, eddig időszakos képművészeti kiállításokat. A programot művészeti tanácsadóként Alföldi Róbert fogja összeállítani: a tervek szerint először egy fotókiállítás lesz látható, melyen speciális, színezett képeket mutatnak be. 

Az üzemeltetőváltással megtörténik a színház műszaki parkjának és villamoskábeleinek cseréje, illetve a hátsó, kiszolgáló helyiségek részleges felújítása. Mindez magánbefektetők bevonásával valósul meg.

Írta: Tuska Borbála
Fotók: Kincses Gyula

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése