THEALTER – Középpontban a Mentőcsónak

Július 21-29. között kerül megrendezésre a 27. szegedi Thealter fesztivál. Az esemény díszvendége a Mentőcsónak Egység lesz.

A fesztivál arculatát leginkább a független színházi társulatok és a fizikai színházi előadások határozzák meg, de minden évben indítanak különféle szakmai workshopokat is a színház iránt érdeklődőknek. A legtöbb előadásnak a Régi Zsinagóga és a Kisszínház ad otthont, de lesznek programok a Várkertben, a Csillag Sörözőben, a Csillag Börtönben és a Klauzál téren is. Az idei programsorozat díszvendége, a Mentőcsónak Egység számos előadását tekintheti majd meg a közönség. Látható lesz a STEREO Akttal közös produkciójuk, a Cím nélkül is, Boross Martin rendezésében. Pass Andrea munkái közül az Újvilág, A néma tartomány és a Napraforgó szerepel a programban. A fesztivál utolsó napján pedig a Menekülj okosan! című színházi társasjátékukban teheti próbára magát a közönség, melyet Fábián Gábor rendezett.

Menekülj okosan!, fotó: Bartha Máté
A díszvendég előadásain túl jelen lesz még többek között Pintér Béla és Társulata, a k2 Színház, a Tünet Együttes, az András Lóránt Társulat, a Forte Társulat, az Aradi Kamaraszínház, a Közmunka Színház és a Nézőművészeti Kft., de számos más alkotó és alkotócsoport munkája is megjelenik majd a fesztiválon. 

Az idei workshopok vezetői Pass Andrea és Widder Kristóf lesznek, akik Shakespeare Makrancos hölgyéből kiindulva kezdenek majd közös munkába a színház iránt érdeklődő, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalokkal. A csapatok tagjainak lehetőségük lesz a szakmai fejlődésre, kapcsolatépítésre, valamint július 28-án bemutathatják a közönségnek az alkotómunkájuk eredményét.

A workshopok mellett ismét lehetőség volt jelentkezni a blog jr. kritikusműhelyre, melynek szerkesztője és koordinátora Jászay Tamás lesz, a Revizor – a kritikai portál szerkesztője. A színházi írás iránt érdeklődő fiatalok próbanaplót vezetnek majd, tudósítanak a fesztivál előadásairól, valamint részesei lesznek a szakmai beszélgetéseknek.

További információk és részletes program: http://www.thealter.hu/

Írta: Mátyás Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése