A padlás egymilliomodik nézőjét köszönti a Vígszínház 122. évadában

Hamarosan startol a Vígszínház 122. évada, a társulat egyszerre négy előadás bemutatójára készül, és számos izgalmas programra várják a színház barátait szeptember folyamán. A padlás 30. születésnapját ünneplik majd az évadban és az előadás egymilliomodik nézőjét is köszöntik az ősz folyamán. 


A Vígszínház társulata 122 év alatt most először játssza el Shakespeare leghíresebb művét, az előadás rendezője Eszenyi Enikő. Hamletet ifj. Vidnyánszky Attila játssza, a további főszerepekben Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő, Fesztbaum Béla, Orosz Ákos és Hajduk Károly látható, a bemutatót október 1-jén tartják. Egy generáció. Fiatalok. Külföldi egyetemen tanulnak, egyszerre lépnek ki az életbe, azonban más-más sors jut nekik. De nemcsak a saját, hanem apáik sorsát is cipelniük kell. Ki, hova, merre jut az úton? Erre a kérdésre is keresi a választ az előadás. A Pesti Színház első bemutatóját Rudolf Péter rendezi, aki hosszú évek után újra a Vígszínház társulatával dolgozik. Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájának főszereplője Wunderlich József, Telekes Péter, Szilágyi Csenge és Bach Kata, a premier szeptember 29-én lesz, közreműködik a Vodku zenekar.

Az egyik legnagyobb német színházi alkotó, Armin Petras Dragomán György Máglya című művéből készített adaptációt, melyet színpadra állít a Vígszínházban. Az előadás négy nagyszerű színház, a stuttgarti Staatstheater, a drezdai Stadtschauspiel, nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház a és a Vígszínház koprodukciójában készül. A Házi Színpad szeptember 30-i bemutatójában Kopek Janka és Puzsa Patrícia játssza az előadás összes szerepét. 80 éve halt meg József Attila. Milyen pusztító szenvedély és szeretni vágyás élt benne, ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós, aki saját maga állította össze József Attila estjét. A Mondjad, Atikám! című előadás bemutatóját október 7-én este tartják a Házi Színpadon. 


A padlás – mely Sztevanovity Dusán meséjéből született, Presser Gábor zenéjével – minden idők legsikeresebb magyar zenés játéka. Az előadás sikere az 1988. január 29-es vígszínházi ősbemutató óta, három évtizede töretlen, már több generáció felnőtt A padláson. A sok kisgyerek felnőtt lett, akik ma már a saját kislányaikkal, kisfiaikkal érkeznek, hogy együtt élhessék át a csodát, ősszel pedig A padlás egymilliomodik vígszínházi nézőjét is köszöntik majd. A nagy jubileumi ünneplést már a Pozsonyi pikniken elkezdi a Vígszínház, 17 órakor zenés részleteket mutatnak be az előadásból. A hagyományokhoz híven a vígszínházi sátornál 11 órától 19 óráig Eszenyi Enikő szívesen válaszol a nézők kérdéseire, Presser Gábor és társulat tagjai dedikálnak és találkoznak a kedves nézőkkel, akiknek jó lehetőség lesz kedvezményes jegyet és bérletet is vásárolni.

Fotók: Szkárossy Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése