SÚGÓ+ – Fesztivál az egész város – ilyen volt a Veszprémi Utcazene Fesztivál

Idén tizenegyedik alkalommal került megrendezésre július 19-22. között a Veszprémi Utcazene Fesztivál. Ilyenkor az egész belváros egyetlen hatalmas fesztiválhelyszínné változik, annak minden szükséges elemével együtt: street food, óriáskerék, Veszprém apraja-nagyja, fröccs és persze utcazene minden mennyiségben. 


A zenekarok május 30-ig adhatták le demoanyagaikat, melyekből az előzsűri összeállította a fellépők listáját. A kiválasztottak a négy nap alatt 11 színpadon mutathatták be művészetüket. A „bemutatkozás” rendszerint egy hatalmas örömzenélésbe torkollott, amiben a közönség 100%-osan részt is vállalt. 

A fellépők között a magyar zenészeken kívül, német, francia, holland, lengyel, angol, skót, sőt még dél- afrikai csapatokkal is találkozhattunk az éjszakában. 


Személyes kedvencem a tavalyi év után újra visszatérő német The Trouble Notes volt, akiknek játéka a hegedűt hozza közel a mai kor közönségéhez. A fellépésüket élőben közvetítették saját Facebook-oldalukon. A fiúknak Magyarország annyira megtetszett, hogy hamarosan Budapesten is koncerteznek majd. 

A skót Daniel Docherty gitárjával a kezében egészen hasonló hangulatot teremtett a tavaly fellépő, holland Subterranean Street Society-hoz hasonlóan, elvarázsolva a Kölcsey Könyvesboltnál ácsorgó, vagy éppen a földön ücsörgő közönséget. A dél- afrikai Sean Koch Trio zenéjére pedig a Vár áruház előtt a legtöbben mezítláb perdültek táncra.


De persze nem csak a kijelölt színpadokról hallatszott muzsika. Gyakorlatilag nincs Veszprémben ilyenkor egy olyan sarok, lépcső, pad, ahol valaki ne zenélne, énekelne, gitározna vagy hegedülne éppen. Olyan is akadt, aki nem ragaszkodott kifejezetten egy helyszínhez, hanem gurulós zongoráján járta be az egész várost. 

Az eseményt tűzzsonglőrök színesítették, és az esztétikai élményt fokozták a köztéri kukák díszítésére kiírt pályázat győztes alkotásai – így kerülhetett egy komplett Van Gogh festmény a szemetes oldalára. Az ételről, ahogy írtam korábban, a streed food truckok gondoskodtak, akik pedig a fröccsön kívül más italra is vágytak, megkóstolhatták Veszprém saját sörét, vagy kipróbálhatták a meggysört is. 


A fellépők közül a zsűri, valamint a közönség is választott kedvencet magának. A szakmai zsűri díját a Muzsik és Volkova, míg a közönség díját az Acoustic Planet vihette haza vasárnap este. 

A veszprémi gyerekek még mindig utcazenészek szeretnének lenni, ha felnőnek, mi pedig már most türelmetlenül várjuk 2018 júliusát.

Írta: Köles Hajnalka
Fotók: Hölvényi Kristóf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése