Élő elektronika, improvizáció, vizuális kísérletek – UH Fest a Trafóban

Az elmúlt évek hagyományát folytatva az egy héten át Budapest különböző helyszíneit bejáró UH Fest idén is a Trafóban indul, és a fesztivál zárónapja is a Trafóban veszi kezdetét. A nyitókoncertet a női előadók és a berlini underground fémjelzik, a zárónapot pedig ütőhangszeres elektronika, klasszikus- és zajzenei határvidékeken barangolás és ambient jellemzik leginkább. Horizont-tágító, komfortzónából kimozdító zenék várnak felfedezésre idén is a már világhírnévre szert tett UH Festen.


Az UH Festet 17 éve vezérli a kalandvágy, 2001 óta hét fesztivál és számos egyszeri koncert alkalmával több mint 40 ország 450 zenészét léptették már fel. Alapelvük, hogy a programok összeállításakor átlépjék a szorosan vett műfaji határokat, és eltérő stílusú és hangvételű előadókat állítsanak egymás mellé. 

Az október 1-jei nyitóeseményen az idén húszéves Monika Enterprise kiadó alapítója és négy művésze, azaz Gudrun Gut, Danielle De Picciotto, Barbara Morgenstern és Sonae lépnek fel Monika Werkstatt formációjukkal. Másfél órás műsorukban külön-külön szólóznak előbb, majd együtt is játszanak. A koncert másnapján egy nyilvános beszélgetésen vesznek részt, szintén az UH Fest részeként. A koncertet a svéd hangművész Ellen Arkbro tiszta hangolású zenéje nyitja.. Arkbro a fiatal generáció egyik feltörekvő előadója, aki többek között La Monte Young és Marc Sabat tanítványaként mélyedhetett el a különféle hangolások rejtelmeiben.

„A nyitóestünk idén elég feminista hangvételű lesz. Ellen Arkbro után a Monika Werkstatt következik, négy olyan női fellépővel, akik a német és berlini underground és kísérleti zene elmúlt harminc évének kulcsfigurái.” (Puskár Krisztián, librarius.hu) 

Az október 7-ei esten négy eltérő zenei világot képviselő zenész lép fel. Az olasz minimalista ütőhangszeres Andrea Belfi, a koreai improvizációs csellista Okkyung Lee, a kanadai ambient szcéna meghatározó alakja Kara-Lis Coverdale, illetve a kultikus olasz duó, a My Cat Is An Alien invitálnak sokszínű zenei utazásra. Utóbbi formáció kísérleti-intermediális-audiovizuális egyvelegeket hoz létre, pszichedelikus és sámánisztikus zenéjüket kísérleti filmes költeményeikkel együtt prezentálják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése