„Ouramdane senki másra nem emlékeztet” – The New York Times

Két nő önarcképe egy olyan táncelőadásban, amely beszippant és hatvan percen át nem ereszt el. Az algériai származású francia Rachid Ouramdane a táncinnováció élharcosa, akinek a The New York Times szerint a közölnivalója messze túlmutat a táncon. TORZIÓ című koreográfiája csupán egyetlen este, szeptember 27-én látható a Trafóban. A produkció két táncosa hipnotikus, örvénylő mozdulatokkal vall önmagáról és vállalja fel minden porcikáját. 


Egy táncelőadás nemcsak szép, vagy szórakoztató lehet, de vallomásos is, és akár közéleti vitákba is beleszólhat. Rachid Ouramdane, a koreográfus nemcsak intellektuális táplálékot szolgáltat a közönségnek, hanem élvezetes perceket is okoz.

A nyers és magával ragadó TORZIÓ a két táncos, Annie Hanauer és Lora Juodkaite személyiségére épít. Kompromisszumok nélkül, kendőzetlenül mutatják meg magukat egy egyedi előadásban.

„Lora Litvániából származik, ő egy nagyon erőteljes, örvénylő mozdulattal fejezi ki leginkább saját magát. Nem klasszikus táncmozdulatai vannak, hanem úgy pörög, ahogy gyerekkorában megszokta. Annie-nek pedig nagyon különleges a testfelépítése, amikor nézed a mozgását rájössz, senki más nem tudna úgy táncolni, ahogy ő. Bízom benne, hogy a közönség minden egyes előadáson érzékeli ennek a koreográfiának a valódiságát. Azt, hogy ezek nagyon igaz mozdulatok, amelyek nagyon mély dolgokat mutatnak meg a táncosok életéből és személyiségéből.” (Rachid Ouramdane, librarius.hu)

Az ő kifordult vagy épp forgó mozdulataik ragadják magukkal a közönséget.


„Természetesen Annie és Lora nem az életüket mesélik el, miközben táncolnak, de érezzük, hogy valami nagyon intimet fejeznek ki. Nem az intimitásukban, vagy a személyes történetükben, hanem ebben az érzékeny állapotban nyílik meg számunkra a költői terük a szélsőség felé.” (Rachid Ouramdane)

„Az őszinteség és saját magunk felvállalása az, amit a TORZIÓban meg szerettem volna mutatni.” (Rachid Ouramdane, librarius.hu)

Rachid Ouramdane nem véletlenül kapott helyet a Trafó 200% tánc sorozatában, ugyanis egy, a kortárs tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotóról van szó. 1995 óta készít előadásokat, a párizsi Théâtre de la Ville és az annecy-i Bonlieu Théâtre rezidens művésze. Sokat dolgozok a lyoni operának és az orosz Migrazia társulatnak. Ő koreografálta a fogyatékosokkal dolgozó angol Candoco Dance Company 20. szülinapi előadását, 2016 januárja óta Yoann Bourgeois-val közösen irányítja a grenoble-i koreográfiai központot.

Munkássága túlmutat a táncon, melynek határait a társművészekkel folytatott együttműködései által igyekszik tágítani. Gyakran dolgozik filmesekkel és irodalmárokkal, tudását pedig workshopokon osztja meg a tanulni vágyókkal szerte a világon. A Trafó és a Műhely Alapítvány szervezésében Budapesten is kiélheti oktatási vágyát: szeptember 26-án itt élő profi táncosokkal dolgozik egy napon keresztül. Az előadás utáni közönségtalálkozón, 27-én pedig a nézők is faggathatják munkájáról.

Koncepció és koreográfia: Rachid Ouramdane
Előadók: Annie Hanauer, Lora Juodkaite
Fényterv: Stéphane Graillot
Díszletterv: Sylvain Giraudeau

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése