Nyitott vagy rá? – Ismét OPEN Fesztivál

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az OPEN Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál. Pontosabban OPEN Nemzetközi Közösségi és Részvételi Színházi Fesztivál. Azaz idén kiegészült az elnevezés a részvételi színház fogalmával, ugyanis november 13-18. között a MU Színházban a részvételen lesz a hangsúly. Mindegyik előadás a részvételiségre épít, a néző aktivitására, azaz jelenlétére. 


A közel egy hetes eseménysorozat olyan produkciókat ígér az érdeklődőknek, amelyek egyediek, különlegesek és hiánypótlóak a magyar színházi kínálatban. Olyan alkotókat, hazai és nemzetközi művészeket vonultat fel, akik fontosnak érzik, hogy ne a hagyományos színházi keretekben és formákban gondolkozzanak, akik a színházat a cselekvés, a részvétel fórumaként is értelmezik.

A részvételen, a közös játékon, a közös gondolkozáson lesz a hangsúly.  Pontosabban ezek lehetőségén, azaz a fesztivál előadásain mindenki a saját kedve és temperamentuma szerint vehet részt. Idén ismét adott a lehetőség, hogy az események alatt a részvétel által a közönség közösségé formálódjon.

Mindegyik előadás a nézőre kíváncsi. Az éppen és akkor, itt és most jelenlévő érdeklődőkre. Rátok, Rád, Önre, Önökre, Mindenkire. Közös játékra invitálnak.  

Nyitott vagy rá?

PROGRAM

November 13.
18:00 Megnyitó
A fesztivált megnyitja Boross Martin rendező, a STEREO Akt színházi alkotócsoport vezetője. Számos új-dramaturgiát és innovatív technológiát alkalmazó; részvételi, közösségi és társadalmi párbeszédet kezdeményező hazai, és nemzetközi produkció létrehozója.

19:00 és 20:30 Somló Dávid: Mandala
Az előadás alatt a résztvevők a térben felrajzolt és kijelölt útvonalak mentén egy-egy hangszóróval a kezükben sétálnak, melyekből a darab kompozíciója szól. Ahogy a jelenlévők folyamatosan keresztezik egymást egy látványos, játékos koreográfia alakul ki, mely folyamatosan változik. Lassan története lesz a találkozásoknak… két egyforma előadás pedig nem létezhet. 

November 14. 
19:00 Kelemen Kristóf – Pálinkás Bence György: Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás
Egy olyan részvételi színházi előadásba kalauzoljuk a nézőket, melyben próbára tehetik tudásukat a magyar nemzeti értékekkel kapcsolatban ügyességi és kvízfeladatok révén. A Hungarikum Ügynökség 2017-ben is megrendezi háromfordulós, Hungarikum-ismereti vetélkedőjét, amelynek nem kisebb a tétje, mint hogy ki nyeri el a Hungarikum Ügynökség Lovagkeresztje elismerést. 

November 15.
19:00 Káva Kulturális Műhely: Peer Gynt
Komplex részvételi színházi előadás, amely a részvételt, az érzelmeken, gondolatokon és cselekvésen keresztüli közös gondolkodást helyezi a középpontba. Nem a teljes Ibsen-drámát dolgozza fel, hanem a közös egyeztetések alapján a dramaturg és a rendező készítettek egy olyan szövegváltozatot, mely a történetet Ase haláláig meséli el. Az előadás a valóság és fikció viszonyát, illetve a menekülés a valóság, önmagunk és a felelősség elől témaköreit helyezi középpontba.

November 16. és 17.
19:00 Vadas-Tóth-Gryllus: Sleeping Beauty Project
Különleges műfajközi előadásban vehetnek részt az érdeklődők két alkalommal is, mely a fény, a hang, a tánc és a meditáció elegyéből tevődik össze, alapgondolata a Csipkerózsika-meséből indul ki, és a történetből fakadóan három nagy témával foglalkozik: Halál, Mese, Hétköznapok.
Ez a játék vagy koreográfia a színház üres terében zajlik szinte önmagukra hagyva a nézőket, akiket egy hang vezérel, és aktivitásra késztet. Ebben a szituációban a nézők időnként egymás nézőivé válnak. Az interakció nem egy kellemetlen néző-bevonásról szól, hanem egy aktív jelenlétről, a fantáziavilág felnyitásáról, melyben az álom, az ébrenlét, a valóság és a fantáziálás spekulatív koreográfiájában minden egyes jelenlévő ugyanabban a szituációban létezik.

November 18.
15:00 KB35 Inárcs: Kimondva - kimondatlanul
Az erőszakmentes kommunikáció alapján létrehozott előadás résztvevő színházi formában foglalkozik a szexizmus hétköznapi élethelyzetekben érvényesülő jelenségeivel. A KB35 közösségi színházi műhely, melynek célja a közösségi értékrend terjesztése, és a színház közösségi megújítása.

19:00 Y to C – Yaniv Cohen: You Look Like You
A 'You Look Like You' a közönség és az előadó közötti interakciós lehetőségek hatalmas tárházát kutatja. A koncepció éppoly bátor, mint amilyen megidéző maga az akció. Minden alkalommal egy új közönség találkozik egy új előadóval, és ebből egy új világ születik - egy egyedi, megismételhetetlen módon működő organizmus az adott térben és időben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése