SÚGÓ+ – Foglalkoztató könyv felnőtteknek

1. Bízz a képzeletedben! Ott kezdődik minden igazi utazás.
2. Nem minden az, aminek látszik.
3. Bármi megtörténhet.

E sorokkal inti Keri Smith az olvasót könyve használati utasításában. De mióta is van használati utasítás csatolva egy könyvhöz? A Maxim Kiadó gondozásában megjelent piros kötet nem árul zsákbamacskát: már a borítóról üvölt, hogy amit az olvasó a kezében tart, az „több, mint egy könyv”.

Keri Smith a Wikipédia meghatározása szerint írónő, illusztrátor és gerillaművész. Smith 2007-ben kiadott Wreck this journal című könyve hamar bestseller lett és sikere azóta is töretlen (Magyarországon 2016-ban jelent meg, Nyírd ki ezt a naplót! címmel).  A Nyírd ki ezt a naplót! sikere után számos hasonló koncepciójú kötet jelent meg, többek között a Több, mint egy könyv is. De mitől is több egy átlagos könyvnél Keri Smith bármely műve?

Az írónőt – már csak foglalkozásából eredendően is – a mindennapi inspiráció, a kreativitás terápiás hatásai foglalkoztatják, e köré a koncepció köré építi könyveit is. Nem véletlenül nevezi „felhasználóknak” olvasóit – a befogadás aktivitása magasan átlépi a szokásos küszöböt. Az alapelv tabutörés – a könyv lényege ugyanis, hogy széttépjük, szétfirkáljuk, hiszen a rombolás lehet építő jellegű is. 

Smith könyvei arra buzdítanak, hogy nézzünk körül a világban – akár kisebb, akár nagyobb távlatokban, külső vagy belső irányba – és vegyük észre azokat a dolgokat, amelyek annyira alapvetőek, hogy már észre se vesszük létezésüket. Könyveinek lapjain különböző instrukciók vannak, amelyek megoldásaival rávezeti olvasóit egy olyan gondolkodásmódra, amely kreatív, nyitott, és egyre ritkább a rohanó mindennapokban. Az instrukciók nem feltétlenül egyértelműek. A feladat, hogy értelmezzük saját gondolkodásmódunk szerint az adott problémákat, reflektálva önmagunk és a világ működésére ez által. 


A Több, mint egy könyv – ahogyan az már a használati utasításában is kiemelődik – a „nem minden az, aminek látszik” gondolata köré szerveződik. „Ez egy iskola”, „ez egy elrejtett kincs”, „ez egy időgép” – a lapokon szereplő instrukciók alternatív valóságokat teremtenek, amelyekben először talán furcsának tűnhet a mozgás, de egy-két feladat mozgásba lendíti a kreativitásért felelős jobb agyféltekét, ahogyan az Keri Smith célja. 


A formabontó könyv lényegében egy felnőtteknek szóló foglalkoztató-könyv. Csak ez esetben a motorikus készségek helyett a személyiséget fejleszti. Rizikós vállalkozás, de lényegében mindenkinek ajánlható – kreatív és kevésbé kreatív, ügyes vagy kétbalkezes, álmodozó vagy realista felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Írta: Hirmann Blanka
A fotók a saját példány „rongálásakor” készültek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése