SÚGÓ+ – Versek a színházból

Cziczó Attila és Miklós Máté október elsején mutatták be először közönség előtt is verseskötetüket, a Líra+Drámát a Kelet Kávézó és Galériában. A két szerzővel Jendrics Anikó, a Fészek Színház vezetője, valamint a kötet borítójának alkotója beszélgetett. 


A szeptember 21-én megjelent, 40 versből álló, CD-doboz méretű könyvecske lényege kiemelni, bemutatni azokat a lírai műveket, amelyek a Cziczó Attila és Miklós Máté által (2007 és 2015 között) írt és rendezett színjátékokban szerepelnek, konkrétan egy színpadon előadható szövegkörnyezetbe születtek bele. Így a versek funkciója kettős: egyrészt helytállnak a drámai környezetből kiragadottan, önálló alkotásként; másrészt pedig kirakós játékot kezdeményeznek az olvasó fejében afelől, hogy vajon ezek a szövegek eredetileg milyen drámai kontextusba lehetnek beágyazva, és a drámai konfliktust milyen mértékben alakítják, milyen irányba mozdítják el.

Mivel eleinte mindkét szerző inkább versek írásával foglalkozott, így Miklós Máté számára a drámában elhelyezett lírai mű mankóként, egy jó kiindulási alapként szolgál, segít a teljes mű felépítésében; Cziczó Attilának pedig leginkább a szavakkal, a magyar nyelvvel való játékot, a kísérletezést jelenti. Attila szereti a giccset is a műveiben, amelynek megjelenítéséhez jó közeget tud biztosítani a verses forma: például a Bús tanárok kara című, a fejlődés felé való nyitottság fontosságáról szóló szövegében az Athénéről írt két sorral érzékelteti ezt.  

Máté pedig slammeléssel is foglalkozott, ami néhány verse témáján, stílusán is érezhető: az Ébredj című szövegében a fogyasztói társadalom ellen irányuló utálatát ábrázolja. Az erős megvetése főleg abból fakad, hogy szerinte a túltermelés, az állandó termékreklámozás és eladás miatt elvész az identitás, az emberi jellemet is már csak a termék alakítja vagy hozza létre. 

Mindezek mellett a kötetben számos más fontos témáról is szó esik: többek között a kivándorlásról, a menni vagy maradni kérdéséről (pl. Katonák árnya a határon c.) ; arról, hogy mi a művészet; a magyar nyelv káromkodáshoz használt szókészletét tekintve is érdekes mivoltáról (pl. Faszom c.); a kamaszkorról, a felnőtté válás nehézségeiről (pl. Ecpec c.), az idő múlásáról; vagy a nő-férfi kapcsolatról, a nő- és férfilétről és a család kérdésköreiről. 

Az eseményen a verseskötetből Ambrus Asma, Andai Kati, Miklós Zsófia, Horváth Károly és Stubnya Béla olvastak fel. A Líra+Dráma megrendelhető a Fészek Színház honlapján:

Írta: Rigó Loretta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése