Ilyen álmot hoz az Álomutazó mesemusical

Most kiderül, hogy miről szól majd a decemberre várható Álomutazó mesemusical, hiszen a darab olvasópróbáján lehullt a lepel a történetről. Minden tekintetben színes álmot ígérnek az alkotók, csak rajtunk áll, hogy megadjuk-e magunkat a fantáziájuknak, hagyjuk-e álomkészítőiket, hogy álomutazóvá tegyenek. 


A jövőben az iskolában a tanárnő ugyanolyan szigorú és az óra ugyanolyan unalmas, mint a mi időnkben. Azonban valami mégis más. Cosinus tanárnő (Schell Judit) mindenkit megszid, aki jó egészséget kíván egy tüsszentésre, bocsánatot kér, vagy megköszön valamit. Még nevetni is csak a lehető legrövidebben szabad, és minden apró névelő elhanyagolandó. A tanárnő célja, hogy megtanítsa a gyerekeket arra, hogy az idő drága, a lehető leghasznosabban kell eltölteniük. 

Tomi (Bakonyi Simon, Marinka Móric, Szabó Hunor), a musical főszereplője egy olyan jövőben él, ahol nincs idő olyasmire, amit haszontalannak tartanak a felnőttek. Az emberek már nem is alszanak, hiszen az is fölöslegessé vált egy olyan világban, ahol létezik az agyturbó, egy olyan találmány, amely felpörgeti az agyat. De ez azt is eredményezi, hogy az emberek nem álmodnak. Nem álmodhatnak nappal, de már éjjel sem. A három álomkészítő: a jó álmokért (Falusi Mariann), a rossz álmokért (Keresztes Ildikó), és a vicces álmokért (Ábel Anita) felelős álomkészítő nem dolgozik, hiszen már nincs kinek álmot szőni. Nem is gondolnák, hogy hamarosan mégis munkához láthatnak. 

Karácsony este van. Tomi a számítógépen, kamerán keresztül beszél édesapjával (Stohl András), aki rettenetesen elfoglalt, sikeres feltaláló, hiszen ő fejlesztette ki az agyturbót. Még két reklámarc is fel-felbukkan (Radics Gigi, Varga Viktor), akik énekelve próbálják eladni a találmányokat. Miközben az apuka a kisfiával beszél, folyamatosan utasítgatja dolgozóit. Tomit egy ajándékkal próbálja lekenyerezni, hogy maga mögött hagyhassa egy perc alatt a karácsonyt. Az édesanya (Zsédenyi Adrienn) asztronauta, aki a Marson dolgozik. Tomi a családja nélkül tölti az estét, csak Nagyokos, a robot (Hajdu Steve) van vele. A kisfiú bánatában lemegy a pincébe, a haszontalannak ítélt tárgyak közzé. Egy ágyra talál, amelyben az álombárány (Szabó Győző) alszik, és Tomit is sikerül álomba rántania. Az álomkészítők, Idill, Rém és Vigyor újra munkába állnak. De hogy milyen álmokat készítenek Tominak, és a kisfiú mit kezd ezekkel az álmokkal, azt már nem árulta el a mesemusical stábja. Talán az álmok nem is olyan haszontalanok, mint hiszik, és Tomi a kaland végén bebizonyítja ezt ennek a jövőbeli világnak is? Ez decemberben kiderül. Addig is még sok álommal teli éjszaka vár ránk, de ez az előadás olyat ígér, ami még ezeket az álmokat is felülmúlja. Ébren álmodó nézőket szeretne varázsolni belőlünk. 

Az Álomutazó mókásnak, fantáziadúsnak és fontos üzenetet hordozó darabnak ígérkezik, amin egy gyerek sem unatkozik majd. Már az olvasópróbán is elszabadult a jókedv, hiszen nem akárki írta a forgatókönyvet, mint Vinnai András színpadi szerző és a Dumaszínház tagja. A színészek pedig gyermeki lelkesedéssel készülnek a szerepeikre. 

Hatalmas díszletet álmodtak a színpadra, amely négy teniszpálya és egy négyemeletes ház a méreteinek felel meg, mindez négyszáz négyzetméternyi ledfalból felépítve. Az álmokat úgy vetítik ki erre a hatalmas felületre, mintha valóban benne lennénk, a gyerekek úgy érzik majd, tényleg álmodnak.

2017. december 26. és 30. között lesz látható az Álomutazó mesemusical a BOK (régi Syma) csarnokban, ahol igazi álomutazóvá válhatunk. 

Rendező, koreográfus: Juronics Tamás
Író: Vinnai András
Író, dramaturg: Hegedűs Bálint
Dramaturg: Almási-Tóth András
Zeneszerző: Rakonczai Viktor
Dalszövegíró: Orbán Tamás
Díszlet: Rajcsányi Balázs
Jelmez: Bujdosó Nóra
Vizuál rendező: Herendi Gábor

Írta: Ágoston Enikő
Fotók: Prikaszky Zsanett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése