„Itt mindenki kisebbség, és ez csodálatos!”

Idén, október 29-én lett öt éves a Jurányi Inkubátorház, amely színházi tevékenységein kívül teret biztosít több művészeti és kulturális szervezetnek is. Az esemény alkalmából közös reggelire és házbejárásra invitálták meg a média képviselőit a szervezők, hogy kicsit nagyobb betekintést nyerjünk a Jurányi működésébe és szellemiségébe.


Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház megálmodója a találkozó elején elmondta; az első év a rácsodálkozás időszaka volt, hogy ez a nagyszerű hely létrejöhetett és így, az ötödik születésnap közeledtével, mikor naponta körülbelül 5-800 ember fordul meg a Házban, elérkezett a letisztultság és a csinosítgatás korszaka a Jurányi számára. 

A Jurányi Közösségi Produkciós és Inkubátorháznak helyet adó régi iskola mintegy 6500 négyzetméteres területe ma otthonául szolgál több mint ötven szervezetnek, köztük 19 alkotó- és vizuális művészeti csoportnak, 24 előadó-művészeti egyesületnek és társulatnak, valamint 8 egyéb tevékenységet folytató civil szervezetnek. A Házban több mint 70 kamaraterem található, köztük egy nagy színházterem, amelyet láttak el új székekkel, így a nézőtér még kényelmesebb lett. A Jurányi életében több megvalósított és tervezett fejlesztés is jelen van. A színház és kamaratermek korszerűsítésén kívül légkondicionálók beszerelését is tervezi az Inkubátorház, hogy a nézőik és látogatóik minél komfortosabban érezhessék magukat. 


Ha egy olyan helyet keresel, aki mindenkit elfogad és támogat, akkor, ahogy azt a Jurányi születésnapi szlogenje is üzeni: Jó helyen vagy! A Házban lakó több mint 50 szervezetnek a legkülönbözőbb érdeklődési körei és céljai vannak, amelyek a művészet szinte egész skáláját lefedik. 

A Jurányiban van többek között a Lucky Shepherd designer store székhelye is, akik már a kezdetektől fogva aktív szereplői a Ház életének.  Az iparművészeti vonalat képviselő tervezőstúdió tagjai, Szerencsés Gabó és Juhász Dóra, főleg bőr kiegészítők tervezésével foglalkoznak és nemrégiben nyitották meg első üzletüket a Fő utcán. Bevallásuk szerint nagyon szeretik a Jurányi Ház egész csapatát, és nem szeretnék elhagyni eredeti műhelyüket.

Szintén tervezéssel foglalkozik Jurányiban székelő E8 labor is, bár ők nem bőr alapanyaggal dolgoznak. Az E8 labor profiljában szerepel a különböző grafikai-, látvány- és dekor tervezés egyaránt. Érdemes megemlíteni, hogy a Jurányi profiljához tartozó színes csíkok designját is ők alakították ki.


Utunk során találkoztunk továbbá a Noppa Design Studio tagjaival is, akik saját bevallásuk szerint „a precíz építészeti tervezést vegyítik a felfirkálással”. A válság miatt gyökérszakmájuktól eltávolodott fiatal építészekből álló csapat ma már a logók tervezésétől a belsőépítészetig mindennel foglalkozik, sikeresen. „Az ingyen elfogyott” és az „engedd el” motivációs szövegek a falaikon is utalnak arra, milyen lendületes és sokszínű csapattal van dolgunk.

A Jurányi Ház több alapítványnak is helyet biztosít, ilyen többek között a Polgár Alapítvány és a Műhely Alapítvány is, akik különböző művészeti és kulturális programokkal színesítik városunk életét.

A tervezőkön és alapítványokon kívül rengeteg társulat is benépesíti a Jurányi osztályteremit, úgy, mint a Füge Társulat, a Tünet Együttes (akik érkezésünkkor éppen egy bábával beszélgettek a következő műsoruk kapcsán) és az éppen próbáló Gólem Színház. A Gólem Színház társulatának tagjai a Jurányi megalapításától részei a Ház életének, és imádják az a színes és támogató légkört, ami itt körülveszi őket. Borgula András, a társulat művészeti vezetőjének szavaival élve: „Itt mindenki kisebbség, és ez csodálatos!”

A Jurányi Közösségi Produkciós és Inkubátorház egy nagyon ember- és családközpontú intézmény, amelyet az itt lakó szervezetek visszajelzésein kívül mi sem bizonyít jobban, minthogy egyéb tevékenységein kívül különböző szolgáltatásokat is nyújt. A Jurányi helyet ad nemcsak tánc- és jógaóráknak, de különböző gyermekprogramoknak is. A Galérián kívül, ha arra járnánk, betérhetünk a Jurányi Kávéházba is egy lattéra vagy ebédre is. A Ház továbbá gyermekfelvigyázást is biztosít dolgozói számára, ahol szakképzett dráma- és színházpedagógusok foglalkoznak a gyerkőcökkel. Továbbá azt is ki szeretném emelni, hogy a Jurányi állatbarát is, így ne lepődjenek meg, ha a folyosókon sétálva néha-néha elhalad Önök mellett egy kedves, fekete kutyus.


A Jurányi Ház számomra a megértés, a jókedv és az elfogadás legfőbb színtere. A saját és a Súgópéldány szerkesztőségének nevében is szeretnék a Jurányi Ház egész csapatának boldog születésnapot és további sikeres működést kívánni! 

Írta: Banka Csilla
Fotók: Jurányi Ház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése