SÚGÓ+ – A szökős író

A 2017. évi Margó Fesztivál tulajdonképpeni megnyitóján, az esemény főszervezője, Valuska László beszélgetett a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alkotójával, Krasznahorkai Lászlóval. Bár a beszélgetés tematikájaként Valuska a városokhoz, a helyekhez való viszonyt adta meg Krasznahorkai vonatkozásában – nagyon hamar vált egy kötetlen, az életet magát megfogalmazni igyekvő monológgá.

Tudvalevő, hogy Krasznahorkai bejárta az egész világot, ahogy mondta is, már gyerekkorában is „szökős gyerek” volt, nem lehetett megállítani. Majd később, ahogy lehetősége adódott rá, mindig az „el innen” érzésére hallgatva, csupa véletlenek folytán kötött ki városokban, Kiotótól New Yorkig. „Később inkább az el innen érzése hajtott, azt hiszem nincs Magyarországon közönség, akinek el kéne magyarázni, hogy mit jelent az, hogy el innen. Ezt valamennyien ügyesen átéljük” – mondta Krasznahorkai nagyon is ráérezve mind a maga nemzedékének, mind a jelenlegi generáció mentalitására. A beszélgetést magát nem is lehet pontosan összefoglalni egy-egy mondatban, mivel felvétel is készült róla, így újra és újra meg kell hallgatni, hiszen Krasznahorkai (nem csak regényeiben végteleníti mondatait) válaszaiban rétegről rétegre haladva az ember újabb és újabb módon ismerhet vagy magára, vagy kegyetlen iróniával a társadalomra, a mai Magyarországra.

Jelenlegi munkája révén ösztöndíjjal New Yorkban él, Melvillet kutatja. Készülő regényének, Az apró munka egy palotáért tájékoztató szövegének a felolvasásával zárta Krasznahorkai a beszélgetést. E szöveg lényegében arra tesz kísérletet, hogy felfejtse azokat a véletleneket, amelyek a regény megírásához nélkülözhetetlenek voltak (ez egy másik készülő szövegének, a Manhattan terv-nek képezi a részét). A szinte másfél órás beszélgetés végén Krasznahorkai nem maradt dedikálni, csak a tömegen átverekedve magát gyorsan elhagyta a Teslát. Talán indult a gépe vissza New Yorkba. Vagy valahova máshova, mindenesetre elszökött, tovább szökött, el innen.

Írta: Nagy Balázs Péter
Fotó: Nagy Márton / Margó Fesztivál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése