Megérkezett Magyarországra a BODY Kiállítás

Február 15-én a nagyközönség előtt is megnyitotta a kapuit a világhírű BODY Kiállítás. A lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 négyzetméteren több, mint kétszáz preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el a tárlat ilyen gazdag kiállítási anyaggal.


A BODY Kiállításon az érdeklődők felfedezhetik, milyen folyamatok mennek végbe a bőrünk alatt, láthatóvá és kézzelfoghatóvá válik az emberi test működése. Kitárulkozik a vázrendszer, előbukkannak az izmok, a légzőszervek, megmutatkozik a keringés. A kiállításon 3D animációkat bemutató képernyők és dokumentumok segítenek megérteni, hogy mi zajlik le a szervezetünkben sportolás, munka vagy éppen pihenés közben.

Külön tárlat mutatja be az emberi magzat fejlődését, a Magyarok a világ orvostudományában részleg pedig a legnagyobb hazai tudósok előtt tiszteleg. A kiállítási tárgyak némelyike sokkoló lehet a látogatók számára, hiszen itt közvetlen közelről megmutatkozik például egy rákos máj és egy dohányos ember elfeketedett tüdeje. Bár ezek az élmények nem kellemesek, segíthetnek abban, hogy lássuk az egészségtelen életmód közvetlen következményeit.

A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították, hogy azokon keresztül a jövő generációi megismerhessék az emberi test működését.

A plasztinációs eljárást Günther von Hagens professzor dolgozta ki Heidelbergben, 1978-ban. Az eljárás folyamán a felhasznált maradványokból eltávolítják a vizet és a lipideket, és ezek helyére egy szilikon polimert juttatnak. A plasztinált szerv kemény, szagtalan, szabad levegőn tartható, a sejtek és természetes szövetfelületek eredeti alakja és mérete mikroszkópikus nagyságrendileg épségben marad, és már nem tud elbomlani.

A kiállításon bemutatott maradványok eredetiek, és olyan emberektől származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket majd tudományos célokra használhatják. Minden kiállítási preparátum rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, ezek hiányában a hazai hatóságok be sem engedték volna a tárlatot az országba.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője, Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, Viliam Duris, a JVS Group tulajdonosa és Bátyi Dániel a JVS Group Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Megtisztelte az eseményt jelenlétével Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó, Hrutka János válogatott labdarugó, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Mádai Vivien műsorvezető, Vastag Csaba énekes, Miskovits Marci műsorvezető, Koroknyai Virág, a Miss World 2017 királynője, valamint udvarhölyge, Pető Laura is.

A kiállítás középpontjában a prevenció és a mindennapi mozgás fontossága áll. Ezért a szervezők életre hívták a „Magyarok a napi testmozgásért társadalmi összefogást”, amely mellé olyan prominens személyek álltak, mint például Szentesi Éva írónő, Kovács „kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Hrutka János válogatott labdarugó, Cseh László világbajnok úszó és Verrasztó Dávid világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó.


Minden teremben szakképzett orvostanhallgatók válaszolnak a felmerülő kérdésekre, a Magyar Vöröskereszt jóvoltából lehetőség nyílik az újraélesztés kipróbálására, fogásainak elsajátítására, iskolai csoportoknak pedig szakértők tartanak tárlatvezetéseket.

A szervezők a helyszínen havi rendszerességgel szerveznek véradást.

A szakmai együttműködő partnere a kiállításnak a Vöröskereszt és az UNICEF.

A BODY Kiállítás 2018. június végéig tart nyitva a KOMPLEX-ben (1061 Budapest, Király utca 26.)

Fotók: Eventim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése