SÚGÓ+ – Spirituálé Budapesten

December 11-én a Budapesti Kongresszusi Központban lépett fel a Harlem Gospel Choir, ezzel az afroamerikai kultúrának egy közismert kis szeletét hozták el számunkra, nem feledkezve meg a közeledő karácsonyról sem.


Magyarországon a gospelt az ApácaShow és annak folytatása tette közismertté. A filmben felcsendülő Oh Happy Day címet viselő ima előadásmódja a keresztény hit megélésének egy különleges, bensőséges formáját mutatta meg. A gospel olyan egyházzenének mutatkozik, amely visszanyúl az evangélium etimológiájához és az örömhír megélését állítja a zene középpontjába. A Harlem Gospel Choir is ezzel a céllal alakult 1986-ban – és ugyanezt képviselte 2017 decemberében is. 

A Budapesti Kongresszusi Központ csupasz színpadára – egy felvezetőt követően megérkezett először Szarka Tamás és a Ghymes zenekara, elő- pontosabban üdvözlő zenekarként. Majd két ember következett, az egyik a billentyűk, a másik pedig a dobok mögé ült. A kezdő jam kellően felrázta a közönséget a 9 tagú kórus érkezésére. A koncert hivatalos programajánlói mind egy Beyoncé dalait ígérő estet reklámoztak, ezzel szemben 4-5 dal hangzott el magától Beyoncétól (pl. Halo vagy a Listen a Dreamgirlsből), de ezt követően átváltottak egy kis karácsonyi hangulatra. A Silent Night és a Wish You A Merry Christmas című dalok unásig ismételt frázisai helyett valami egészen más kerekedett ki a dologból. A kötelező, hakniszagú éneklésből egy csodálatos, érzelmekkel teli, remek énekhanggal ,,hangszerelt” előadást kaptunk, amely meg- vagy éppen visszahozta az ünnep hangulatát. A karácsonyi blokk után, a kötelezőnek tűnő gospelek sem maradtak el. Felhangzott az Amazing Grace és zárásképpen a közönség teljes megtáncoltatásával felcsendült az Oh Happy Day. A finálében pedig visszatért a Ghymes és közösen játszottak el egy dalt. 


A dalokat mindig egy-egy ember énekelte el, a műsort úgy szerkesztették, hogy a kórus minden tagja megmutathassa tudását. A zenekar férfi tagjai irányították az estet. Kibeszéltek hozzánk, elmondták a legelején, hogy itt bizony közösen kell énekelni, táncolni is kell, amikor csak lehet. Ez az Oh Happy Day-nél be is következett, a Kongresszusi Központ közönsége az erkélyeken is felállt és énekelt. Ennek egyik keserű pirulája az, hogy a nézőtér – a kellemes, melegséget adó koncert ellenére – csak félig telt meg, amely a Kongresszusi Központ méreteit figyelembe véve, nagy érdektelenség képét festhette a Choir irányába. Az érdektelenség mögött állhat a rossz szervezettség, vagy a 2016-os koncert rossz szájízű emléke, de akár ennek a kultúrkörnek az ismeretlensége hazánkban is. Mindezek dacára a Harlem Gospel Choir ugyanolyan magas hőfokon égő, örömteli, bensőséges, meghitt és profi koncertet nyomott le másfél-két órában, mintha a csillárról lógtak volna az emberek. A koncerten mutatott közvetlenségüket pedig a koncert után is megmutatták, kijöttek a Központ előterébe, ahol közös fényképeket lehetett velük készíteni és autogramokat osztogattak – miközben az új lemezüket is meg lehetett vásárolni. 

Kellemes karácsonyi előtti, téli estét hozott a gospel Budapestre december 11-én. A koncert végeztével tekintettem csak az órámra és rá kellett jönnöm, hogy az Oh Happy Day óta mosolygok. Jó este volt, kikapcsoló és mégis tanulságos: tehát így is lehet a Teremtést üdvözölni. 

Írta: Kalmár Balázs
Fotók: http://www.harlemgospelchoir.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése