Závada Péter: Je suis Amphitryon – Ősbemutató és a drámakötet exkluzív kiadása

Závada Péter harmadik önálló drámájának ősbemutatója 2018. április 24-én lesz a Trafóban (ráadás 25-én), Geréb Zsófia rendezésében. „A Je suis Amphitryon nem hagyományos, párbeszédes dráma, hanem többszólamú monológok sora – mondja Závada Péter. – Egyszerre mitologikus és jelen idejű. Az igazság válsága érdekli. Egy bizonyos szöveghagyomány folytatása, melyet a 20. század során Bernard-Marie Koltès, Heiner Müller, Peter Handke vagy Elfriede Jelinek képvisel.”


Nem véletlen, hogy a Budapesten és Berlinben tanult operarendező, Geréb Zsófia rendezésében elevenedik meg ez a történet. „Régóta érdekelnek az olyan szövegek, amelyek erős zeneiséggel rendelkeznek – árulta el a rendező. – A Je suis Amphitryon dramaturgiai többszólamúságát szeretném kiterjeszteni az előadás minden síkjára – a színpadi akcióktól kezdve, a mozgáson át a konkrét zenéig – így kísérletezve az egyes szólamok egymáshoz való viszonyával. Reményeim szerint ez az előadás, illetve az operarendezéseim kölcsönösen hatni fognak egymásra.”

Erre az alkalomra – az előadás megvalósulását támogatva – a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelenik a drámakötet is. A kiadvány a bemutató előtt limitált példányszámban, exkluzív terjesztési joggal, kizárólag a Trafóban lesz kapható (február végétől a készlet erejéig).
A kötet tervezett megjelenése: 2018. február 28. Előjegyzés: jegypenztar@trafo.hu

Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója elmondta: „büszkék vagyunk arra, hogy nálunk jelennek meg a fiatal költőgeneráció több tagjának – köztük Závada Péternek is – a verseskötetei. Ennek a nemzedéknek a tevékenységeit – alkossanak bármilyen műfajban slamtől a drámáig – az olvasók és a sajtó is folyamatos figyelemmel kíséri. Ezért öröm, hogy a Horváth Péter-ösztöndíjjal kitüntetett Závada Péter harmadik drámáját, a Je suis Amphitryont úgy állítják tavasszal színpadra, hogy ehhez a Jelenkor Kiadó támogatásként 1000 exkluzív példányt készít, és az ebből származó árbevétel a színházi produkciót segíti.”

Geréb Zsófia a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett rendező szakon, 2015-ben, Bodó Viktor és Székely Gábor osztályában. Ekkor mutatta be a II. TITÁNium Színházi Szemle Jurányi díjas előadását, a LULU-t. 2017-ben, a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Irodalom és színház, avagy Irodalom-e még a dráma? című konferencián, amelynek helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum volt, Geréb Zsófia megrendezte a Je suis Amphitryont felolvasó színházi keretek között. 

Závada Péter 1982-ben született Budapesten. Dalszövegeket tizennégy, verseket huszonhárom éves kora óta ír. Szövegeit többek között az Élet és Irodalom, a Jelenkor, a Műút és az Alföld is publikálja. Az ELTE angol-olasz szakának elvégzése után a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány szakán szerzett diplomát. 2013 óta számos drámaátdolgozását és eddig két drámáját mutatták be magyar színházak. Az Akkezdet Phiai és a József Attila Kör tagja. Megjelent köteti: Ahol megszakad (2012), Mész (2015), Roncs szélárnyékban (2017).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése