21-szer szerelem – Irodalom Éjszakája 2018

Két év siker után a különleges kulturális happening, az Irodalom Éjszakája Budapest belvárosának szívébe, a VI. kerületbe költözik.


Az idei Éjszakának 21 a szerencseszáma. Március 21-én, a tavasz első napján és a szerelem jegyében 21 kortárs világirodalmi szerző regényeiből, novelláiból olvas fel 21 radnótis és a Radnótihoz közel álló színész mindezt 21 szokatlan és különleges helyszínén a VI. kerületnek.  

Február 22-én 20 színész jelenlétében sajtótájékoztatót tartottak a Radnóti Színház Keres Emil Próbatermében, ahol Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója elmondta, hogy az esemény az EUNIC Hungary (az Európai Uniós Kulturális Intézetek Hálózata, melynek tagjai a budapesti kulturális intézetek és nagykövetségek) kezdeményezésére jött létre. Az ötlet 2006-ban Prágából indult és 2016-ban Budapestre is elért. A szervezők célja, hogy a hazai közönség egy éjszaka leforgása alatt bepillantást nyerjen meghatározó európai és Európán kívüli, többnyire mai, fiatal szerzők szövegeibe, és ezáltal kedvet kapjon a kortárs irodalom, és ezen keresztül más kultúrák alaposabb megismeréséhez. Az Irodalom Éjszakája megvalósítására immár harmadik éve Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával kerül sor. Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, az esemény védnöke örömét fejezte ki, hogy ilyen különleges rendezvények színesítik Budapest kulturális életét, és üdvözölte a fővárosi fenntartású Radnóti Színház és az EUNIC együttműködését, hiszen fontos, hogy közösségi élménnyé tegyük az irodalmat, és az eseménynek, meg a nagyszerű színészeknek köszönhetően valóban élővé is válik erre az éjszakára. Kováts Adél, a színház igazgatója hangsúlyozta, hogy az idei az együttműködések éve a Radnótiban és egy társulatnak mindig jót tesz, ha kimozdul, kinyújtózik a színház falain túlra. A társulat színészei mellé olyan művészeket hívott meg, akik közel állnak a Radnótihoz. 

Az Irodalom Éjszakáján a 10-15 perces felolvasások este 7 órakor kezdődnek, félóránként megismétlődnek, az utolsó kör pedig este fél 11-kor indul. Minden helyszínen egy-egy színész olvas fel részletet egy adott műből, összesen 8 alkalommal. Olyan izgalmas és sok esetben a nagyközönség számára nem látogatható helyszínek között tarthat világirodalmi sétát az érdeklődő, mint a Prezi, a Terézvárosi Templom Plébániája vagy az Art Pool. Az esemény egy koncerttel zárul, László Attila vezetésével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói és már végzett zenészek tartanak egy remek jam sessiont az Ankertben.

Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. Minden érdeklődő maga állíthatja össze a saját útvonalát, programját, annak függvényében, hogy a felolvasásokat milyen sorrendben szeretné meghallgatni az este folyamán. Az egyes helyszínek eltérő befogadóképességgel rendelkeznek.

Időpont: március 21., szerda, 19:00-23:00

A részletes program, az írók és színészek listája az Irodalom Éjszakája oldalán elérhető (irodalomejszakaja.hu). 


Felolvasók:

Martinovics Dorina – Andrea Levy: A citromfa gyümölcse (Nagy-Britannia)
Kelemen József – Robert Seethaler: Egy egész élet (Ausztria)
Gazsó György – Mircea Cărtărescu: Miért szeretjük a nőket? (Románia)
Szávai Viktória – Zeruya Shalev: Szerelmes élet (Izrael)
Sodró Eliza – Rosa Liksom: Ideglenes (Finnország)
Alföldi Róbert – Chika Unigwe: Fekete pillangók (Belgium)
Schneider Zoltán – Mart Kivastik: Kilátás (Észtország)
László Zsolt – Jerzy Sosnowski: Aglaja – Apokrif (Lengyelország)
Lovas Rozi (és Vilmányi Benett) – Itojama Akiko: Neet (Japán)
Martin Márta – Nadia Terranova: Levél R.-nek (Olaszország)
Rusznák András – João Tordo: Memory Hotel (Portugália)
Porogi Ádám – Benedict Wells: És véget ér a magány (Németország)
Petrik Andrea – Hilde Østby: A vágyakozás enciklopédiája (Norvégia)
Bálint András – Ivanka Mogilszka: Váratlan utcák (Bulgária)
Pál András – Tonino Benacquista: Cherchez la femme (Franciaország)
Adorjáni Bálint (és Józsa Bettina) – Pavel Vilikovsky: Túláradó érzelem (Szlovákia)
Balsai Móni – Dora Kaprálová: Egy férfi – Válasz Esterházy Péternek (Csehország)
Wéber Kata – Szécsi Noémi: Egyformák vagytok (Magyarország)
Tóth Ildikó – Javier Marías: Beleszerelmesedések (Spanyolország) 
Szikszai Rémusz – Agota Kristof: A nagy füzet (Svájc)
Gyabronka József - Semih Günver: Adem Ver története (Törökország)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése