Love Revolution a Szigeten: Szeresd a Földet!

„A Sziget közössége 25 éve azért alakult, hogy együtt létrehozzunk egy ideiglenes álomállamot, amely Európában központja lett a kultúrák találkozásának. Nálunk nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga legyen az szexuális-, vagy vallásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás vagy a megismerés szabadsága” – idézte Kádár Tamás a Sziget idén meghirdetett LOVE REVOLUTION – a Szeretet Forradalma kiáltványát.


A Sziget ennek keretében négy vezérgondolatot tűzött a Sziget zászlajára: ez a szeretet, az élhető Föld, illetve a jelenleg olyan aktuális és egyben szükséges gondolat, hogy előítéletek nélkül és sértetlen emberi jogaiban tudjanak a Sziget „állampolgárai” örülni az életnek. Ezek a célok nem újak, de összefoglalják a Sziget eszmeiségét, ami az elmúlt huszonöt évben olyan legendássá tette a fesztivált.

A Love Revolution keretében kiemelt szerephez jut a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés. Ez korábban is szempont volt, de idén kiemeltebbé vált, és továbbgondolják a korábbi intézkedéseket. Például továbbra is a Duna vize szolgál majd portalanításra, bevezetésre kerül a Re:pohár, azaz visszaváltható pohár, amellyel mintegy másfél millió eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani a rendezők. Az elhasználódott palackokat és dobozokat a Recycling Centerben lehet ajándékokra cserélni, a fesztivál egész ideje alatt szelektív hulladékgyűjtést terveznek.

Az idén kutatást végeznek a fesztivál ideje alatt arra vonatkozóan, hogy a Sziget milyen módon hat az Óbudai-sziget zöldfelületére és természetes élőhelyeire, illetve hogyan lehetne az esetleges negatív hatásokat csökkenteni vagy megszüntetni.

Újdonság lesz a nyolcvan darab vákuum-öblítéses mellékhelyiség, amellyel mintegy 85%-os vízmegtakarítás érhető el. Ezenkívül tízezer darab zsebhamutartót is kiosztanak, az étkezőhelyeken pedig lebomló tányérokat és evőeszközöket helyeznek használatba. Továbbra is nejlonzacskó- és szórólaptilalom van érvényben, illetve csak külön kérésre lehet a semmiségnek tűnő ám ugyanannyira káros szívószálhoz hozzájutni.

A Sziget szellemisége egy építő és gondoskodó szellemiség, amely nemcsak a személyiségi jogot, a vallásszabadságot, de a Föld szeretetét is hirdeti.

Fotó: www.sziget.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése