Újabb fesztiválokon mutatkozik be a Jami körzet

8 ország, 23 város, 12 fesztivál, 9 díj: ez az eddigi mérlege a tavaly bemutatott, szerb, montenegrói és magyar együttműködésben készült Jami körzet című előadásnak, melynek hazai koprodukciós partnere a szegedi MASZK Egyesület.


Az előadás hazai bemutatója a szegedi THEALTER fesztiválon volt tavaly júliusban. A darab szerzője Milena Bogavac író, színpadi szerző, dramaturg, a zeneszerző Marko Grubić, aki zenésztársaival élőben kíséri a produkciót, amiben kiemelkedő alakítást nyújt három fiatal színésznő: Isidora Simijonović, Jelena Graovac és Nina Nešković.

Kokan Mladenović izgalmas és aktuális rendezése a 2017. márciusi premier óta végigjárta Szerbia legfontosabb játszóhelyeit és fesztiváljait, de bemutatták Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Horvátországban, Szlovéniában és Romániában is. Az alkotók számos díjban részesültek: a horvátországi „Dani Satire Fadila Hadžića” fesztiválon elnyerték a legjobb kabarészínházi előadás díját, a szerbiai „Novi Tvrđava Teatar” fesztivál legjobb rendezőnek és legjobb színésznőknek járó díjat, a „Borini dani” fesztiválon a legjobb előadás díját, a boszniai „Zaplet” fiatal színészek nemzetközi fesztiválján a legjobb előadás és legjobb színésznő díját, a „Dani Jurislava Korenića” fesztiválon pedig a legjobb előadás, legjobb rendezés és legjobb színésznők díját.


Idén májusban újabb két neves fesztivál meghívásának tesz eleget a produkció: Romániában a TESZT – Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón, Szerbiában pedig a legjobb kortárs szerb drámákat szemléző 63. Sterijino pozorje programjában lesz látható, Újvidéken.

A Jami körzet alcíme szerint a világ legősibb nemzetéről szóló dokumentarista színházi előadás, és egy lehetséges, de persze fiktív eseményen alapul: a Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán fekvő Jamena faluban a tudósok egy paleolit település nyomaira bukkannak. Kiderül, hogy a homo sapiens jóval idősebb, mint gondoltuk. A szerbek, horvátok és bosnyákok számára azonban még fontosabb mindez: mindhárom ország magának akarja kisajátítani a területet, egy sor abszurd elmélet üti fel a fejét arról, melyikükhöz tartozik, melyik nemzet a régebbi…


Kokan Mladenović, az egyik legizgalmasabb szerb rendező szokásához híven ebben a zenés áldokumentumjátékban is korunk politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálja, legfőképp a nemzetek és nemzetállamok ideájának létjogosultságát, a nacionalizmus veszélyeit és képtelenségeit veszi górcső alá. Az előadás a belgrádi Bitef Színház, a tivati Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában jött létre.

Fotók: Thealterphoto 2017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése