Újra Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Thália Színházban

Idén a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében 2018. április 18–22. között kilenc előadást tekinthet meg a közönség.

Tévedések vígjátéka
A szemle április 18-án, szerdán veszi kezdetét két előadással. A Nagyszínpadon 19:00 órától a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata előadásában láthatják az érdeklődők William Shakespeare klasszikusát, a Tévedések vígjátéka című előadást, melynek rendezője Bocsárdi László. Az Arizona Stúdióban pedig 19:30-kor kezdődik a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház játéka, Frank Wedekind: A tavasz ébredése. Az előadásban a temesvári társulat színészei mellett kolozsvári és marosvásárhelyi színművészetis hallgatók szerepelnek. A produkció a társulat egyik legújabb tagjának, Horváth Annának első színházi rendezése. Az alkotócsapat – talán épp fiatalságuknak és az ebből adódó lendületüknek köszönhetően – dinamikus, érzékeny és fiatalos előadást állított színpadra.

Április 19-én, csütörtökön szintén két előadás kerül színre. A Nagyszínpadra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Molnár Ferenc Liliomját hozza el. A produkciónak a Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján számos díjat ítélt a zsűri, köztük a fesztivál fődíját is. Címszerepben Mátray Lászlót láthatják, az előadás rendezője szintén Bocsárdi László. 

Az Arizona Stúdióban Németh Ákos – aki az előadás rendezője is egyben – sodró lendületű vígjátéka, az Autótolvajok várja majd az érdeklődőket a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában.
A nagyszínpadi darab este 19:00 órakor, a stúdió-előadás 19:30-kor kezdődik.

20-án, pénteken 17:00 órától lesz látható az Arizona Stúdióban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem produkciója, az Augusztus, ami Bruno Schulz novellái alapján készült, rendezője Balázs Zoltán, a Maladype Színház művészeti vezetője, munkáját 2017-ben a legjobb rendezőnek járó Atelier-díjjal jutalmazták a Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Szintén ezen a napon tekinthetik meg Henrik Ibsen drámáját, a Hedda Gablert, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában. A stúdió-előadás 19:00 órától a Nagyszínpadon kerül színre, rendezője Keresztes Attila. 

Káosz
21-én, szombaton délután 17:00 órától az Arizona Stúdióban a Csíki Játékszín előadásában Yasmina Reza: Az öldöklés istene című tragikomédia lesz látható. A csíkszeredai előadás rendezője Barabás Árpád. 19:00 órakor a Nagyszínpadon a Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház mutatja be produkcióját, Jean Racine: Phaedra című előadását, Albu István rendezésében. 

A szemle záróprodukciójaként, április 22-én, vasárnap 19:00 órától a Kassai Thália Színház játékát, Myka Myllyaho: Káoszát nézhetik meg a Nagyszínpadon Varga Lívia, Rab Henrietta és Szabadi Emőke előadásában. A darab érdekessége, hogy hármójuknak, saját figurájukon túl, még számtalan más szereplőt kell megjeleníteniük, több férfialakot is. A darabot Czajlik József rendezte.

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléjére a kedvezményes jegyek és bérletek már kaphatók a Thália Színház jegyértékesítő helyein, nyitvatartási idő alatt és online. 

Fotók: Thália Színház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése