„A táncművészet a legtermészetesebb immunerősítő” – Újra itt a Tánc Világnapja

Április 29-én idén újból az egész világ táncra perdült, hogy együtt ünnepelje Jean-Georges Noverre táncvirtuóz, balettmester, koreográfus és táncelmélet író születésnapját, akit a balett Shakespeare-jének is neveznek. Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Táncbizottsága 1982-ben nyilvánította a virtuóz születésnapjának dátumát a Tánc Világnapjának.


36. alkalommal hajtottak fejet a Magyarországon is a szakma képviselői, idén a MÜPA biztosított helyet az eseménynek és az azt megelőző sajtótájékoztatónak; a Magyar Nemzeti Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház nagyszabású gálaműsorral ünnepelte meg az eseményt, melynek keretein belül szakmai díjakat adtak át nemcsak a fiatal pályakezdőknek, hanem az érett táncosoknak, táncpedagógusoknak és alkotóknak is, egész éves vagy akár több évtizedes munkájuk elismeréseként. A gálaest rendezője Földi Béla volt.

A Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett igazgatója ismertette a világnap programját. Közreműködött többek között a Duna Művészegyüttes, a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Balett, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem munkatársai. A gálaest részeként a tavalyi év díjazottai idén is bemutatták alkotásaikat egy rövid, pár perces darabbal a színpadon. 


Szakmai elismerésben részesültek többek között Jekli Zoltán (Győri Balett), Krizsán Dániel (szabadúszó táncművész és koreográfus) valamint Barka Dávid (Magyar Nemzeti Táncszínház) és Sík Milán (Budapesti Operett Színház), akiket az évad legjobb férfi táncművésze díjjal jutalmaztak. A legjobb női táncművész díjat idén Bányai Mirjam Léna (Miskolci Balett), Hetényi Kulcsár Klára (Magyar Állami Népi Együttes), Aliya Tanykpayeva (Magyar Nemzeti Balett) és Szigyártó Szandra (Szegedi Kortárs Balett) kapták.

Az évad legjobb végzős növendéke díjat szintén három ember kaphatta, név szerint: Takamori Miyu (Magyar Táncművészeti Egyetem), Rácz Réka (Magyar Táncművészeti Egyetem) és Lisz Barbara (Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium) utolsó éves hallgatók. 


Az évad legjobb alkotóinak Bozsik Yvette (táncművész, koreográfus, a Bozsik Yvette Társulat művészeti vezetője) és Velkei László (táncművész, koreugráfus, a Győri Balett művészeti vezetője) táncművészek bizonyultak. Életmű díjat kapott a Marosvásárhelyi Székely Állami Népi Együttes alapítója Domokos István táncművész és népgyűjtő és Kaszás Ildikó balett művész. Posztumusz életmű díjjal illették Székely Dénes folklór kutatót, a Marosvásárhelyi Állami Székely Népi Együttes egykori koreográfusát és igazgatóját.

Az évad legjobb pályakezdője díjat két hölgy, Földi Lea (Magyar Nemzeti Balett) és Karin Iwata (Pécsi Balett); és egy úr Sáfrán Balázs (Duna Művészegyüttes) vehette át.

A tánctudományért díjat Bolvári-Takács Gábor (Magyar Táncművészeti Egyetem), a táncoktatásért díjat Fodorné Molnár Márta (a MTE Koreográfus és Táncpedagógus-képző Intézetének igazgatója), a táncművészetért díjat pedig Pető József (fővilágosító, világítástervező- Nemzeti Táncszínház) és Takács András (koreográfus, népgyűjtő) vihette haza.


A szakmai díjak mellett a Magyar Táncművészek Szövetsége további díjakat is odaítélt az arra érdemesnek talált művészeknek. Orcza Katalin koreográfus Imre Zoltán-díjat kapott, ezen kívül pedig átadták az Ifjabb Nagy Zoltán Alapítvány díjait is, amelyeket Bakó Máté balettművész, Kozmér Alexandra balettművész és Dosek Dorka Róza a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója kapták. 

A sajtótájékoztatón ezután a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Ertl Péter szólt pár szót a Színház új épületének állapotáról. Az igazgató szerint a Zoboki Gábor és tervezőcsapata által megálmodott épület a Millenális Teátrumban határidőre elkészül majd. Ertl Péter elmondta, a Nemzeti Táncszínház nemcsak új design-nal gazdagodik, de új arculatot is kap. A Graphasel Design Stúdió készítette logó utal az új, születő játszótérre is, amelyben szintén megjelennek ezek a formák, valamint képviseli az új arculatot is, amely egyszerre hordozza magában a tradíciót és mesél a tánc reneszánszáról, a megújulásról is. Az igazgató az új épület milyensége mellett kiemelte, a 2018-2019-es évadban a Magyar Nemzeti Balett előadási továbbra is szerepelni fognak a Nemzeti Táncszínház műsorán. Ertl Péter a közelgő premierekről is beszélt. Egyéb más új előadás mellett napvilágot lát majd a Liszt-mozaikok című előadás a Magyar Állami Népi Együttes gondozásában, a Magyar Nemzeti Tánegyüttes pedig magyar legendákat feldolgozó premierje mellett új gyermekelőadást is színre visz Mátyás mesék címmel. A tánckedvelők nyáron sem maradnak program nélkül, a Nemzeti Táncszínház idén ismét megrendezi a Táncbazárt a Várkert Bazár Öntőház udvarán. A programsorozat fókuszpontja idén a folklór lesz.

A médiát végül, de nem utolsósorban Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke informálta a hazai és határon túli magyar szakma programnaptárjáról. Kiss János elmondta, május 11-től november 23-ig bezárólag 17 táncfesztivál programjait élvezhetik a művelődni és szórakozni vágyók, ezek között több vidéki és határon túli helyszínen lesz, így nem csak a főváros lakói részesülhetnek a színházi élményben. A társelnök kiemelt figyelmet szentelt az idén XIV. alkalommal megrendezett Magyar Táncfesztivál bemutatására, amely június 18-tól 24-ig lesz Győrött. A fesztivál uralkodó tematikája az Áramlás, azaz flow, amely egy felfokozott, örömmel teli lelkiállapotot jelent ebben a kontextusban. A flow egy viszonylag új pszichológiai folyamat, melynek során olyan fizikai vagy mentális tevékenységet végzünk, amely egyszerre kielégítő szakmailag és okoz önfeledt boldogságot hosszútávon is. A táncművészet véleményem szerint is kifejezetten alkalmas a flow élmény megtapasztalására, szabadsága és kreatívitása miatt. Nem véletlenül fogalmazott úgy Kiss János maga sem: „A táncművészet a legtermészetesebb immunerősítő.” A Nemzeti Táncfesztivál programjában helyet kapott a szakma műfajainak széles spektruma; a 42 előadás során a nézők egyaránt láthatnak kortárs és népi darabokat is.

Nagy jelentőségő fesztivál lesz ezen kívül a XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó valamint a 7. Sissi Őszi Tánchét is.

A sajtótájékoztatót követően a média képviselői és az érdeklődők szemtanúi lehettek, ahogy a MÜPA előtt több száz ember vesz részt az Világnap tiszteletére rendezett flashmobon. A Nemzeti Táncszínház és a Góbi Rita Társulat munkatársai szervezésében közel száz ember gyűlt össze, bújt színes tütübe és táncolt, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a kortárs tánc fontosságára.

Írta: Banka Csilla
Fotók: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése