Folytatások Éve a Jászai Mari Színházban

Változatos műfajok, folyamatos újdonságkeresés – ez jellemzi a tatabányai Jászai Mari Színház következő évadát, amelyben a repertoáron lévő előadások mellett számos új bemutatóval kedveskednek a közönségnek, valamint új alkotók is bemutatkoznak a színházban. A repertoár ezúttal is egy hívószó köré épült, így az új évad a „folytatások” jegyében fog telni.


Izgalmas évad elé néz Megyeri Zoltán, akit négy éve láthat színpadon a tatabányai közönség. Most új szerepben mutatkozik be: ő rendezi ugyanis Vajda Katalin méltán népszerű zenés komédiáját, az Anconai szerelmeseket. Új rendezőként dolgozik majd a színházban Tapasztó Ernő és Czukor Balázs is.

A színészgárda is megújul: Szakács Hajnalka a debreceni Csokonai Színházból – ahová a Kaposvári Egyetem elvégése után került – szerződik át Tatabányára, míg Figeczky Bence budapesti és szegedi kitérők után érkezik a Jászai Mari Színházba.

Az új színészek mellett új előadások is várják az érdeklődőket: a Kamaraszínházban Guelmino Sándor állítja színpadra Martin Sperr Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabját, a nagyszínpadon pedig szintén az ő rendezésében kerül színre A kutya különös esete az éjszakában. A következő évadban mindemellett szinte egymást érik a bemutatók a nagyszínpadon: a már korábban említett Anconai szerelmesek mellett látható lesz a Macbeth Szikszai Rémusz tolmácsolásában, Tapasztó Ernő a Hrašek, avagy Švejk a Kehelyben című kortárs szatírát rendezi, amiben a tervek szerint szinte a teljes társulat szerepel majd, Czukor Balázs pedig a Molnár Ferenc-sorozat következő darabjával, Az üvegcipővel mutatkozik be Tatabányán.


Nem csupán Az üvegcipő az egyetlen, ami egy kezdeményezés folytatásaként kerül színre, az Így szerettek ők felolvasószínházi előadásai is folytatódnak, a következő évadban Krúdy Gyula (Váradi Regina, Rózsa Zsuzsanna), Babits Mihály (Török Sophie), Szabó Lőrinc (Vékes Ödönné Korzáti Erzsébet), Molnár Ferenc (Fedák Sári, Darvas Lili) József Attila (Vágó Márta), Márai Sándor (Matzner Ilona, Mezei Mária), Ady Endre (Csinszka) és Csáth Géza (Jónás Olga) szerelmi életét dolgozzák fel.

A tánc szerelmeseire is gondoltak a repertoár összeállításakor, a prózai és zenés előadások mellett a TÁNC 2018 folytatásaként idén megrendezik a TÁNC 2019-et, ahol a hagyományos és a kortárs táncnyelven megszólaló előadások legjavát láthatják majd a nézők.

Bár, ahogy Guelmino Sándor elmondta, A kutya különös esete az éjszakában kifejezetten ifjúsági előadásként is nézhető lesz, a színház nem feledkezett meg a legfiatalabb korosztályról sem. A 2018/2019-es évadban 12 gyerekelőadás lesz látható a repertoáron: A halhatatlanság országa, A kerek kő, a Vitéz László, az Autósmese, a Világgá mentem és A kis herceg a Kamaraszínházban, Az úgy volt…, a Münchausen báró kalandjai, a Makrancos Kata Junior, az Ann-Droid – Egy robotlány csodálatos kalandjai, a Vackor karácsonya, és a Valahol Európában pedig a Nagyszínpadon.


A következő évben a színház kilép a falak közül is, és a Tatabányán sikerre vitt előadását, A mi osztályunkat, Budapesten, a Szkéné Színházban játssza majd.

Crespo Rodrigo, a Jászai Színház igazgatója az új évad kapcsán elmondta: „Reményeim szerint, az elmúlt évadokban megkezdett úton tovább kalauzolhatjuk nézőinket és az általunk kínált változatos műfajú előadásokkal még sokszínűbbé tehetjük a színház nyújtotta élményt”, majd hozzátette: „Fontosnak tartom, hogy a Jászai Mari Színház egymást követő szezonjai úgy kapcsolódjanak egymáshoz, hogy a folyamatos újdonságkeresés mellett egy dolog állandó maradjon: a jelenkor problémáira reflektáló, a nézők számára érvényes kérdéseket megfogalmazni képes előadások létrehozása”.

Írta: Vass Antónia
Fotók: Jászai Mari Színház / Prokl Violetta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése