Újra THEALTER U21 plusz kisfesztivál Szegeden

A szegedi MASZK Egyesület nyolcadik alkalommal rendezi meg a fiatal alkotókra, a fiatalokról vagy fiataloknak szóló produkciókra fókuszáló rendezvénysorozatot. A május 22-én kezdődő VIII. THEALTER U21 plusz kisfesztiválon ezúttal hat előadást láthat a szegedi közönség.

A 2011-ben elindított THEALTER U21 plusz kisfesztiválok célja, hogy az utánpótlás, a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék bemutatását tegye koncentrálttá Szegeden. Fontos törekvése a fesztiválnak az is, hogy ezeket az alkotásokat és alkotókat minél több fiatal nézővel megismertesse.


Május 22-án fél nyolctól lesz látható a Mengele törpéi című előadás, amely az 1869-ben Máramarosban született törpe testalkatú Ovics Eizik Simon és hét liliputi gyermekének történetét dolgozza fel. A gyerekek a húszas-harmincas években szórakoztató zenés előadásaikkal rendkívüli sikereket arattak, majd 1944-ben a zsidó közösséggel együtt őket is Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol ők lettek Josef Mengele kedvenc foglyai, az ő hét kis törpéje. Az előadást Réczei Tamás állította színpadra, az előadás a Kaposvári Egyetem II. éves hallgatóinak vizsgaelőadása, melyben a Cseke Péter vezette osztály hallgatói „nemcsak a sokoldalú karakterábrázolásból vizsgáznak jelesre, hanem sokféle előadói készségükről is tanúbizonyságot tesznek: énekelnek, zenélnek, különböző atmoszférát, hangulatot teremtenek, melyekben a drámaiság mellett az abszurd humor is markáns hangsúlyt kap. Mindemellett a témaválasztás súlya, jelentősége miatt játékukkal – mindegy, hogy tudatosan, rendezői intencióra, avagy előadói érzékből – komoly társadalmi kérdésekre is reflektálnak.”

Május 23-án ugyancsak fél nyolcas kezdéssel a negyedéves kaposvári diákok Caligula helytartója című előadása lesz látható a Régi Zsinagógában. Székely János drámáját a k2 Színház rendezői, Benkó Bence és Fábián Péter állították színpadra Eperjes Károly osztályának fiúhallgatóival. Az előadás tavaly tavasszal elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia díját a Kecskeméten megrendezett SZÍN-TÁR-on, azaz a Színművészeti Egyetemek Találkozóján. Az előadás különlegessége, hogy kettős szereposztásban készült, a szereplők mindig kisorsolják, kik milyen szerepet játszanak aznap, így minden előadás kicsit más lesz. A tavalyi POSZT-on is vendégszereplő előadásban „Nincsenek üresjáratok. Semmi cécó. A néző igényesen összerakott, érzelmekkel és indulatokkal dúsan szőtt, temperamentumos színházat kap.”

Május 24-én egy monodrámát láthatnak a nézők: Gyöngy Zsuzsa egy különleges nő életét eleveníti fel a Radioaktiv című előadásban, melynek rendezője Kovács Dániel Ambrus. Az előadás középpontjában Marie Curie, a nő, az anya, a Sorbonne első női professzora áll, akinek lengyel bevándorlóként, zsidóként és nőként kellett boldogulnia az 1900-as évek elejének Franciaországában. A kétszeres Nobel-díjas tudósnak férje halála után viszonya volt Paul Langevin fizikussal, aki házas ember volt, így Curie a korabeli bulvársajtóban rendre házasságrombolóként szerepelt. Ezt az időszakot dolgozza fel az előadás, amelyben képet kaphatunk a beteljesületlen szerelem okozta feszültségről, a kétségekkel teli mindennapokról, a sajtó szinte korlátlan hatalmáról. „A szenvedélyes produkció rövid és velős, és igen csak információdús és érzelemgazdag mindaz, ami a szemünk elé tárul: az előadás végeztével még maradnánk a székünkben, hallgatnánk, éreznénk, néznénk tovább Marie Curie pillanatait.”

Május 25-én egy klasszikussal tér vissza a k2 Színház, de a tőlük megszokott módon most sem hagyományos formában értelmezik újra az Antigonét. „Úgy dolgozták fel az Antigonét egy magyaróra keretében – nagymértékben az eredeti szöveget felhasználva –, hogy az Antigoné-Kreón konfliktust egybeszőtték a diktatórikus tanár és a lázadó diáklány összeütközésével, átélhetően modellálva zsarnokság és kiszolgáltatottság körülményeit. Fábián Péter rendezte, Borsányi Dániel, Piti Emőke és Viktor Balázs játsszák. Le voltam nyűgözve, fel voltam villanyozva. – írja az előadásról Stuber Andrea.


Május 26-án hat órai kezdettel az Örkény Színház Diggerdrájver című előadásában tér vissza Szegedre Epres Attila, aki „megrendítő őszinteséggel tárja elénk egy új élet megpróbáltatásait, és a kínzó honvágyat, amelyet a hazáját elhagyni kénytelen ember érez.”  A 7óra7 színházi portál 2016-ban az év negyven legfontosabb előadása közé választotta az előadást, amely évek múltával is nagyon aktuális, hiszen égető, elsősorban a fiatalokat érintő problémára világít rá: „a Bagossy László rendezte produkció mindenki számára érthetővé és emberivé teszi a csak százalékokban meg mennyiségekben kifejezett száraz adatokat, hogy milyen sokan keresik boldogulásukat külhonban.”

Május 27-én a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosai mutatják be a Na most akkor című előadást, melyet Szebeni Zoltán vezetésével állítottak színpadra. „Identitáskeresés, pubertáskori kérdések, komoly témák merülnek fel az egyébként jó hangulatú, szépen ritmizált, sok humorral operáló előadásban”, amely arany minősítést nyert az ODE (Országos Diákszínjátszó Egyesület) regionális döntőjén, ezzel elnyerve a jogot a részvételre a miskolci I. Országos Diákszínházi Fesztiválon, ahol a Legjobb Csapat díját nyerték el. Az áprilisi Nemes Feszten, a középfokú színházművészeti képzést nyújtó intézmények találkozóján a Csáki Judit kritikus, Horváth Csaba koreográfus, rendező és Nagy Norbert színész, koreográfus alkotta zsűri az előadásnak ítélte a fesztivál fődíját.

Az előadásokra diákigazolvánnyal 1000 Ft-os kedvezményes belépődíj váltható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése