A Rózsavölgyi Szalon a Benczúr Kertben

Swingoperett. Filmslágerek. Régi filmek és sörterasz. A Rózsavölgyi Szalon két produkciója: Valami csaj(ok) és A kulisszák mögött. Ez mind lesz június 23-ától augusztus 8-ig a Benczúr Kerti Estéken a Benczúr Palotában (1068 Budapest, Benczúr utca 27.). A nyári rendezvénysorozatot a Rózsavölgyi Szalon szervezi a Fidelio programmagazinnal közösen. Együttműködő partnereik továbbá a Magyar Posta Zrt. Postakürt Alapítványa.

A Benczúr Palota alagsorában egykor istállót tartott fenn híres ménesének a ház tulajdonosa, Egyedi Lajos. Az istálló fölött meg szalon volt külön galériával a zenekarnak. Kétségtelen: a környék villanegyedében a Benczúr utcai Egyedi Palota volt az egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb ház a 20. század elején. A palota és a platánfás kert ma is különösen szép. Ott van a gyönyörűen felújított szabadtéri színpad. A hely a Magyar Posta Zrt. tulajdona, működtetője pedig a Postakürt Alapítvány.

Fotó: Deim Balázs
Ez ad otthont többek között a két nyáresti előadásnak is. A kulisszák mögött egy kínosnak ígérkező vacsorával kezdődik, amire meghívott vendégként érkezik meg Patrick (Vasvári Csaba), a vendéglátó házaspár – Isabelle (Spolarics Andrea) és Daniel (Kardos Róbert) – régi barátja. Hozza magával új barátnőjét, Emmát (Sztarenki Dóra) is, aki miatt dobta a feleségét. Házasságról, barátságról, elfogadásról, kitörésről, kapuzárási pánikról is szól Florian Zeller A kulisszák mögött című darabja. Az előadás a Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciója. Előadás a Benczúr Kertben 2018. július 18. 20.30-kor lesz látható (esőnap: július 19.).

A Valami csaj(ok) Németh Kristóf rendezésében kerül színre, a darab egy középkorú férfi (Őze Áron) életét dolgozza fel, aki épp nősülni készül. Elhatározza, hogy végigjárja élete nagy szerelmeit. Az első – az első szerelem. A második az érzéki. A harmadik a különleges. A negyedik – az igazi. Mindegyikkel hasonló szállodai szobában találkozik – más-más városban. Azzal szembesül: a nők sokkal többet érnek nála. Az összes nőt Pokorny Lia játssza. Neil Labute vígjátékát Magyarországon a Rózsavölgyi Szalon mutatta be először.

„Mindegyik nővel az az érzésem, hogy amikor a férfi találkozott vele, azt érezte, végre megérkezett. Aztán mindig jött egy hiány, valahogy sosem a teljességet élte meg a kapcsolatban, hanem menekült az egyik kapcsolatból a másikba. Azon gondolkodom, hogy amikor szerelmesek vagyunk, tulajdonképpen kit vagy mit szeretünk? Azt, ami van, vagy azt, ami nincs? Abba vagyunk szerelmesek, aki ott áll, vagy abba a hiányba, ami nincs meg benne, csak keresünk hozzá egy alanyt? Ez a színdarab azt mutatja meg, hogyan nem szabad párkapcsolatban élni.” – mondta Pokorny Lia az előadás kapcsán. A Valami csaj(ok) a Benczúr Kertben 2018. július 25. 20.30- kor lesz látható (esőnap: július 26.).


A színházi előadások mellett a Rózsavölgyi Szalon koncertekkel is várja az érdeklődőket.

Június 27-én Operett slágereket, egyebek mellett Ábrahám Pál, Kálmán Imre és Zerkovitz Béla dalait éneklik swingre hangolva az Operettszínház szólistái: Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám, Homonnay Zsolt. Bársony Bálint és zenekara játszik, akik az Amerikai komédia és A chicagói hercegnő című előadások után ismét bizonyítják: az operett és más műfajok kiválóan megférnek egymás mellett.

Augusztus 8-án három Funny Girl, három díva, három csodálatos hang lép színpadra. Mi kell még egy felhőtlen nyáresti kikapcsolódáshoz? Természetesen a remek muzsika. Ahogy vannak filmek, amelyeket bármennyiszer megnézünk, úgy vannak mozislágerek, amelyeket bármikor örömmel meghallgatunk. Ezekből válogat Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea, valamint öt fantasztikus zenész. Nem lesz olyan dal, amelyet ne ismerne a közönség! De mégis más lesz – a három díva előadásában.

A Benczúr Kerti Estéken felcsendülnek részletek magyar filmekből, olyan örökzöldek, mint az Engem rumba döntöget romba, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Különös éjszaka volt, vagy a Su-su bolondság. De lesznek Oscar-díjas betétdalok is, mint az Álljon meg a nászmenetből a Say a Little Prayer for You, a New York, New York, az Ilyenek voltunk címadó dala, a Can’t Take My Eyes off You az Összeesküvés elmélet című filmből, vagy James Bond és Disney klasszikusok slágerei.

Közreműködik: Juhász Attila – zongora, Schneider Zoltán – gitár, Studniczky László – basszus, Elek István – fúvós hangszerek, Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése