Augusztus elején jön a 28. THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkezik a szegedi THEALTER: az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését immár második alkalommal elnyerő művészeti fesztivál ezúttal augusztus 3-11. között várja Szegeden izgalmas hazai és határon túli előadásokkal a színházkedvelőket.

A fesztivál idén is nagy figyelmet fordít a fiatalokra, az utánpótlásra: ismét sok tehetséges, fiatal alkotóval ismerkedhet meg az előadásokat figyelemmel kísérő közönség. E mellett a találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része lesz a műhelymunka is. Az idén hatodik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two workshop címe: „Nem szeme lát, csak szíve” – SHAKESPEARE RELOADED. A Szentivánéji álom című Shakespeare-drámát kiindulópontként használó kurzusokra 17-25 év közötti, hazai és határon túli, közép- vagy felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok jelentkezését várják a szervezők, július 14-én éjfélig. A tréningkurzusok vezetésére Sardar Tagirovsky rendező, színész (műhelyének címe: Álom újratöltve) és Lénárd Róbert rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője kapott felkérést, aki a fesztiválon rendezőként is bemutatkozik (műhelyének címe: Test és teória).

A műhelymunka augusztus 5-én indul, az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat augusztus 10-én láthatja a közönség.

Ismét lesz blog jr kritikusműhely is, melyre a színházi írás iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalok (leendő dramaturgok, kritikusok, rendezők) jelentkezését várják. A résztvevők próbanaplót vezetnek a workshopokon zajló munkáról, tudósítanak a fesztivál előadásairól, részt vesznek a szakmai beszélgetéseken. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője lesz, a műhelymunka augusztus 3-án indul.

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme az önálló, összetéveszthetetlen arculatú THEALTER, amely továbbra is a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja kíván lenni a közönséggel – amely 28 éve szavaz nyaranta igennel a függetlenekre Szegeden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése