Magyar Zene Háza – Klasszikusok a Szigeten

A 2018-as Sziget Fesztivál nem csak a külföldi, de hazai előadóinkat is favorizálja. Egyrészt elmondhatjuk, hogy egyre több és több magyar előadó léphet színpadra, mint például a Vad Fruttik vagy a Halott Pénz, másrészt azt is meg kell említenünk, hogy idén külön színpadot is kaptak az olyan magyar koncertek, amelyek a mai populárisnak nevezhető zenékhez képest periférián helyezkednek el. A Magyar Zene Háza – Klasszikusok, Opera és Jazz színpad is egyben, amely a kategórián belül is széles választékot kínál az érdeklődő közönségnek.

Minden nap, délután hatkor Opera előadásban gyönyörködhet a nagyérdemű. Fantasztikus és fontos lépés ez, hiszen egy érdemtelenül háttérbe szorult műfajt próbál megszerettetni a fiatalokkal. A pontos Operacímek a közönségtől rejtve maradtak, így meglepetés lesz, hogy milyen áriát hallhatnak nap, mint nap az érdeklődők.


A színpad nyitó fellépője a Budapest Show Kórus. „Kórusunk főként egyetemista, gimnazista fiatalokból álló vidám társaság. Tagjaink az élet különféle területein tanulnak vagy dolgoznak (a jogásztól a cukrászon keresztül a tájépítészig), de egyvalami mindannyiunkban közös: a zene szenvedélyes szeretete. Repertoárunkban a könnyűzene sokféle ága megtalálható: pop, rock, musical, jazz, gospel, spirituálé, filmzene, és még sok meglepetés, mindez mozgással és tánccal fűszerezve, élőzenei kísérettel.” – írja a kórus bemutatkozása hivatalos oldalán. A nyitószám hangulati világa és közvetített értékrendje egybevág a februárban kihirdetett Love Revolution kampány alapelveivel, mutatva, hogy a szervezők nagy műgonddal állították össze a programtervet.

Többször fellép a hét folyamán a Dekoor Close Harmony. A holland zenei társulat hangulatában és felépítésében is hasonló az egyetemistákból álló Budapest Show Kórus formációjához.

A fellépők között van továbbá a Sziget Symphony Orchestra, a Snétberger Központ valamint Mészáros Ádám, Darvas Ferenc és Darvas Kristóf is.


Mint ahogy a Sziget összes színpadán, itt is a befogadáson, az új műfajok és stílusok megismerésén van a hangsúly. A színpad zárófellépője kedd este a Balogh Tamás Quintet. Az együttes egyik fő célja, hogy megszólítsa a fiatalokat és megszerettesse velük a jazz csodálatos világát. A formáció a műfaj egy modernizált, átdolgozott verzióját képviseli, ezzel próbál széleskörűbb közönséget szerezni. Az együttes népszerűsége az utóbbi években rohamosan nőtt, így úgy látszik sikerrel teljesítették küldetésüket.

Írta: Banka Csilla
Fotók: www.sziget.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése