MASZK Nyári Kollekció 2018 – júniusban színház, zene és tánc a kínálatban

A szegedi MASZK Egyesület júniusban is izgalmas programokkal, magyarországi bemutatóval, táncpremierrel és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeivel várja a Régi Zsinagógában a tisztelt közönséget.


Június 2-án, szombaton este fél nyolctól a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Még ezt elmondom, aztán megyek… című előadását láthatják a szegedi nézők. Levko Esztella és Magyari Etelka személyes hangvételű, lírai produkciója nem keres válaszokat, de kérdez, aláhúz és felkiált. Közel hozza és idézőjelbe teszi mindazt, amiről nem, vagy csak alig beszélünk. Nem ítél, csak felmutat. A törékenységet, a mozdulatok és a szavak visszavonhatatlanságát, az élet teljességét. Teret és időt nyit azoknak a dolgoknak az elmesélésére, amiket még el kellene mondani, mielőtt elmegyünk…

Június 4-én, hétfőn este fél nyolctól a Budapesti Fesztiválzenekar zsingógakoncertjének szegedi helyszíne lesz a Régi Zsinagóga. A BFZ évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé: Közösségi Heteik keretében 2014 óta koncerteznek kamaraformációjukkal elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban is azzal a céllal, hogy az üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával. A szegedi koncerten Franc Schubert, Felix Mendelssohn-Bartoldy és Alekszandr Glazunov dallamai csendülnek fel a csodálatos akusztikájú Régi Zsinagógában. A regisztrációhoz kötött belépés ingyenes, a koncertlátogatók a megszólaló dallamokon és történeteken keresztül megismerhetik azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte, és a zene segítségével nem csak egymáshoz, de az elődökhöz is közelebb kerülhetnek ezen a kivételes estén.

Nagysikerű őszi bemutatójuk után egy újabb premierrel tér vissza a Régi Zsinagóga színpadára a Kamakiri Dance Company. Június 10-én este fél nyolctól lesz látható először a fiatal szegedi táncegyüttes Malleus Maleficarum című új produkciója. A Malleus Maleficarum – azaz a Boszorkányok Pörölye – egy középkori, inkvizítorok által írt kézikönyv, mely megrögzötten egyetlen célt szolgált: a boszorkányok perbefogását, megkínzását és meggyilkolását. Az inkvizíció ideje alatt a boszorkányoktól való félelem és az üldözők vad dühe termékeny táptalajt adott a nők természetes szexualitása, vonzerejük és a természeti vallások félremagyarázására. A Malleus Maleficarum azzal, hogy kétszáz évig egy kalap alá vette a kételyt a bűnnel, a nőgyűlölet, a félelem és a paranoia elegyéből iszonyatos intézményt gyúrt: egyes becslések szerint a XVIII. század végére a boszorkányüldözés összesen negyven-hatvanezer életet követelt… A táncelőadásban nagy szerepet kap a női esztétikum megjelenítése, melyet az alkotók a természet részeként ábrázolnak, és megmutatjuk azt is, hogy ezt a természetességet miként torzítja el, milyennek látja a vonzalmat kezelni képtelen patriarchális társadalom.

Az együttest 2015-ben Vörös Balázs alapította, tagjai olyan pályakezdő táncosok, ifjú tehetségek, akik művészi törekvéseiket együtt álmodják színpadra. Munkáikban nagy teret kap a fizikalitás, a kontakttechnika, a lendület kihasználása és a különböző kultúrák mozgásvilágának tanulmányozása. Zeneiségük egyedi, ritmikailag izgalmas kísérletekre épül. Az előadás koreográfusa Vörös Balázs, a színpadon Banga Kata Jozefinát, Keresztes Tímeát, Lebák Adriennt, Német Klaudiát, Pócsa Petrát és Szabó Nellit láthatja a közönség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése