Újabb fesztiválon nyert díjakat a Jami körzet

Hét díjat nyert az újvidéki Sterija Játékokon a szerb, montenegrói és magyar együttműködésben készült Jami körzet című előadás, melynek hazai koprodukciós partnere a szegedi MASZK Egyesület.

Fotó: Révész Róbert
A május 26-június 3. között megrendezett 63. Sterija Játékok zsűrije hét kategóriában díjazta a produkciót: a Jami körzet lett a találkozó legjobb előadása, emellett Sterija-díjat kapott Milena Bogavac, az előadás szerzője, és Kokan Mladenović rendező, valamint Ivana Nestorović jelmeztervező. A darabban szereplő három színésznő alakítását szintén díjazták: Sterija-díjat kapott Jelena Graovac és Nina Nešković is, a legjobb fiatal színésznő pedig Isidora Simijonović lett. A kortárs szerb drámákat szemléző Sterija Játékok az egyik legrégebbi és legnevesebb színházi esemény Szerbiában, a zsűri tagjai pedig elismert színházi szakemberek voltak: Maja Mirković jelmeztervező, a zsűri elnöke, Tanja Šljivar drámaíró, Branislava Ilić dramaturg, drámaíró, Ksenija Krnajski rendező és Noval Bilbija színész.

A Jami körzet bemutatója 2017 tavaszán volt, itthon a tavalyi szegedi THEALTER fesztiválon láthatta a közönség. Az elmúlt bő egy évben az előadás végigjárta Szerbia legfontosabb játszóhelyeit és fesztiváljait, de bemutatták Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Horvátországban, Szlovéniában és Romániában is. Az alkotók korábban is több díjban részesültek: a horvátországi Fadil Hadžić Szatíranapok fesztiválon elnyerték a legjobb kabarészínházi előadás díját, a szerbiai „Novi Tvrđava Teatar” fesztivál legjobb rendezőnek és legjobb színésznőknek járó díjat, a Bora Napok fesztiválon a legjobb előadás díját, a boszniai Zaplet fiatal színészek nemzetközi fesztiválján a legjobb előadás és legjobb színésznő díját, a Jurislav Korenić Napok fesztiválon pedig a legjobb előadás, legjobb rendezés és legjobb színésznők díját.

A Jami körzet alcíme szerint a világ legősibb nemzetéről szóló dokumentarista színházi előadás, és egy lehetséges, de persze fiktív eseményen alapul: a Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán fekvő Jamena faluban a tudósok egy paleolit település nyomaira bukkannak. Kiderül, hogy a homo sapiens jóval idősebb, mint gondoltuk. Azonban mindhárom ország magának akarja kisajátítani a területet, egy sor abszurd elmélet üti fel a fejét arról, melyikükhöz tartozik, melyik nemzet a régebbi… Kokan Mladenović, az egyik legizgalmasabb szerb rendező szokásához híven ebben a zenés áldokumentumjátékban is korunk politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálja, legfőképp a nacionalizmus veszélyeit és képtelenségeit veszi górcső alá.

Az előadás a belgrádi Bitef Színház, a tivati Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában jött létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése