Olvasópróbákkal megkezdődött a felkészülés a szertartásjátékra

Az olvasópróbával megkezdődtek az idei Koronázási Szertartásjáték próbái az alkotócsapat részvételével a Vörösmarty Színházban. Szikora János rendező mind történelmi háttér-információkkal, mind a látványra, zenére, mozgásra, színpadi elképzelésekre vonatkozóan magyarázta a megírt forgatókönyvet a szereplőknek.


Szikora János, a II. András – Csillaghullásban álmodó liturgikus játék rendezője, a teátrum igazgatója az olvasópróbán először történelmileg megágyazott a darabnak, ami szerinte azért fontos, mert a szerepek nem úgy szerepek, a mondatok, nem úgy mondatok, mint ahogy azt a színházban megszokhatták a szereplők.

„A történet megelevenítése miatt tisztában kell lennünk, ami a sorok és az emberek mögött van. Hat évvel ezelőtt Matuz Jánossal (a darab dramaturgja – a szerk.) sokat gondolkoztunk azon, hogy melyik műfaji elnevezés a legtalálóbb a szertartásjátékra. Így született meg a liturgikus királylegenda elnevezés, amely alapvetően három szálból szövődik össze: a koronázási szertartás rekonstrukciója, a felidézett király életének megelevenítése és a Nagyboldogasszony-bazilika képzeletben való újra felépítése” – fogalmazott a szertartásjáték rendezője.


Az olvasópróbát követően az alkotócsapat átsétált a Nemzeti Emlékhelyre és elkezdődött az első jelenetek rendelkezőpróbája. 

Fotók: Maczkó Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése