SÚGÓ+ – A múmiák életre kelnek Budapesten

A nagy sikerű Titanic és BODY kiállítás után újabb kiváló tárlatot hozott Budapestre a JVS Group. A Világ Múmiái, ami 2018. augusztus 16-tól látható, közel 4500 év természetes vagy mesterséges úton mumifikálódott múmiáit mutatja be, nem elégedve meg a nagy népszerűségnek örvendő egyiptomi múmiákkal.


A Komplexben megrendezett kiállításon Dél-Amerikától elkezdve Magyarországig, szinte a világ minden tájáról érkeztek testek, és nem csupán személytelen érdekességként nézhetjük őket, hanem ízelítőt kaphatunk életükből, olvashatunk haláluknak körülményeiről is.

A kiállítás egy kitűnően szerkesztett időutazás, ami nem vág azonnal pofon egy tucat mumifikálódott emberrel, hanem szépen vezet el odáig. Persze, ízelítőt már az első teremben kapunk egy koponya-kompozíció formájában, azonban a tárlat eleje még csak a temetkezési szokásokról szól. Rengeteg kort és kultúrát kell átívelni, így nincs lehetőség mindet egyesével áttekinteni, a látnivaló azonban bőséges: szertartáshoz használt tárgyak, eredeti gyászruhák, olyan az egész, mint egy beavató szertartás, végül elérkezünk a mumifikáció formáihoz, állatokon bemutatva.


Aztán sorra köszönnek vissza a plakátról jól ismert múmiák, mind másért érdekes. Lápi múmia, ami az oxigénhiány miatt mumifikálódott, vagy éppen a kosármúmiák, amik a batyukhoz hasonló módszerrel „készültek”. Merthogy nem csak az egyiptomiak készítették fel halottaikat a túlvilági életre, hanem más népek is komoly kapcsolatot ápoltak a szellemeikkel, isteneikkel. A legérdekesebbek ezek közül a zanza múmiák, amik zsugorított fejek, és úgy, ahogy Egyiptomban készítettek hamis „állatokat”, itt is találkozhatunk „álfejekkel”, amik turisztikai célt is betöltöttek, szuvenírként adták el őket.

A múmia-kereskedelem azonban nem áll meg itt, a tárlat ízelítőt ad abból is, hogyan adták egymás között az emberek a különböző mumifikálódott testrészeket, mitől váltak értékesebbé, honnan származnak.

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy egyik-másik kultúra ne kapjon hangsúlyosabb szerepet, az egyiptomi tárlat mégis kiemelkedik. Nem is Nes-Hor, egy nagyra becsült pap múmiája miatt, hanem azért, mert itt válik igazán kézzel foghatóvá, hogy hová is fejlődött a tudomány. Ugyanis ötvözték a régi CT-vizsgálatokat a legújabb technológiai vívmányokkal, így Tutanhamon koponyáját 3D nyomtatóval rekonstruálva megalkották az arcot, ami 3300 évvel ezelőtt Egyiptom földjén uralkodhatott.


Bár való igaz, hogy az ősidők múmiái ismertebbek és népszerűek, bőven akadnak középkori, sőt századfordulós mumifikálódott emberek is. Egy 18. századi borbély például teljesen épen maradt ruházatban látható.

Természetesen nem maradhattak ki a magyarok sem, a váci Fehérek templomának kriptájában 265 ember érintetlenül maradt, természetes módon mumifikálódott testét tárták fel, akik 1731 és 1838 között hunytak el. A tárlat az Orlovits család három tagját, Veronikát, Mihályt és az alig 1 éves Jánoskát mutatja meg, akik TBC miatt halhattak meg. Az ismertető táblákon olvashatunk a haláluk körüli bizonytalanságról is, ugyanis a gümőkor általános volta ellenére a diagnózis nem 100%-os.

Ahogy a kiállítás bevezetett, úgy ki is vezet minket a múmiák világából, megismerteti a CT-s eljárást, megnézhetjük, hogy hogyan szállítják a testeket, belepillanthatunk egy jelenleg is folyó kutatásba, ami az ókori egyiptomi mumifikálási eljárást rekonstruálja (1994 óta folyik a vizsgálat, aminek az eredményét láthatjuk), és képekről, videó bejátszásokról további híres múmiákról hallhatunk.


A Világ Múmiái nem csak azért páratlan, mert ez az óriási és egyedülálló anyag Prága után itt látható a világon másodszor, hanem azért is, mert eddig soha nem látott részletességgel mutatja be a különböző kultúrák holtakhoz való viszonyát, a legújabb kutatási eredményeket, és közelebb visz minket egy olyan területhez, ami az idők kezdete óta megfoghatatlan az ember számára.

További fotók a kiállításról ITT!

Írta és fotózta: Vass Antónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése