20 éves a Trafó

Október 16-án üt az óra: a Trafó pontosan 20 éve nem állt le egy pillanatra sem. Akárcsak egy perpetuum mobile, a ház állandó mozgásban van. A születésnapi évad megmozdulásai is előremutatóak, különleges találkozásokat ígérnek. Androgün alakok, akrobatika kimagasló fokon, ön- és identitáskeresés DJ/VJ settel, catwalk koncert, abszurd, Twin Peaks-es fizikai színház, 200%-os vizualitású illúziószínház, montreáli szuggesztív szólóelőadók várják többek között az új, ünnepi évadban a közönséget. A Háztól már megszokott temérdek program szeptember 8-9-én veszi kezdetét Mundruczó Kornél díjnyertes előadásával, a Frankenstein-tervvel. 


A független színházi társulatok bemutatói, csak úgy, mint a meghívott világsztárok előadásai is az összefogás, társadalmi felelősségvállalás, a nyitottság és elfogadás jegyében jelennek meg az évad tervezetében. Szeptember 22-én, a Színházak Éjszakáján a Trafóban is lesz min elcsodálkozni egész nap. Este pedig egy ongoing performansz várja a színház szerelmesit. A PHOENIX egy olyan biztonságos teret képez, ahol központba kerülnek a vágyak és az élvezetek.

A Ház 20. születésnapja alkalmából Heine Røsdal Avdal táncos, performer, koreográfus és videóművész 2018. október. 16-17-18-án 16 órától 22 óráig negyedóránként várja a nézőket az A Box with holes, vagyis Lyukas doboz című installációjába, melyben a „néző” egyedül tölt el egy negyedórát. Fizikai tapasztalat és a technológia együttesen igyekszik transzponálni érzékelését, érzékeit, ezáltal, a megszokott kifelé tekintés helyett befelé irányítani figyelmét. 

Tárlatvezetéssel készül a Trafó Galéria október 16-án, A sötét feltárása című évadkezdő kiállítás olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. A spiritualizmus, ami az avantgárd művészet kezdeteikor a modernizmus holisztikus világképének ugyanolyan tartópillére volt, mint a tudomány legújabb vívmányai, ma újra előtérbe kerül. 

2018. október16-án 17 órától, 17-én 15 órától, 18-án pedig szintén öttől, aki nyitott szemmel járja Budapest köztereit, nemsokára belebotlik valami nagyon szépbe, és találkozhat Joan Catalával. A külső helyszíneken egy embert érdemes keresni, aki egy fatörzzsel lepi meg közönségét.  A Pelat egy olyan izgalmakkal teli, mégis költői darab, amely arra vállalkozik, hogy a tánc, a színház és az újcirkusz határait átlépve eltörölje a különbséget néző és előadó között. Rizikós, őszinte és merész vállalkozás, amit sok megfigyelés előzött meg a testről, a mozgásról, az emberek viselkedéséről és a közösen szervezett mezőgazdasági munkáról. Szép és megható bizalmi-játék, egyben közösségi élmény, amire nagy szüksége van mindenkinek ebben az országban. 

Este hét órától a Trafóklubban a Gondolat Generátor programja lesz látható, amelynek címe: #mindenkitörténet, hiszen mindenki története számít. A közösségi színház olyan saját történetekből szövődik majd össze, amelyeket a lelkes résztvevők önként meséltek el arról, hogy milyen volt húsz évesnek lenni. 

A magyar premierek közül először a Hybrid produkció mutatja be szeptember 21-én, két nap ráadással Heiner Müller: Kvartett című darabját. A Kvartett Merteuil márkiné és Valmont fetisiszta szerepjátéka 18. századbeli álarcokban, ezúttal 21. századi filtereken át találkozik a közönséggel Lakatos Márk, Bocskor Bíborka és Urbanovits Krisztina főszereplésével.  

Szintén a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként jelentkezik ezután Az Ügy, amely Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletét és formáját fel- és kihasználva egy népdalokból építkező etűdsorozattal  mutat képet a jelenlegi magyar társadalomról. Az október 11-től látható ősbemutatót fémjelzi a Soharóza, Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Bartha Márk és Fekete Ádám.

A Faktor Terminál október 26-án Bálsój szerelem a Málenkij robot idején címmel tart bemutatót. A dokumentarista elemek felhasználásával készült előadásban egy málenkij robotra elhurcolt férfi, Váradi Miklós és otthon maradt felesége, Pogány Irén levelezésén keresztül ismerhetjük meg személyes történetüket. Végh Zsolt rendezésében az előadók ezúttal Terhes Sándor, és Schermann Márta lesznek.

A Staféta pályázat 2018-as bemutatói közül három darab is a Trafó Kortárs Művészetek Házában lesz látható. Először Pass Andrea: Eltűnő ingerek című, demenciáról szóló története kap teret október 27-én, majd a Daoud Dániel-Kliment János-Somló Dávid-Szabó Veronika szerzői négyes jelentkezik az Animal city című interaktív színházi előadással. A darab az urbán dzsungel és a benne cikázó emberek, a spontán és szervezett tömegek viselkedési és mozgásdinamikáját vizsgálja majd. A Tesz-Vesz város és a Dogville inspirálta játék először november 20-án lesz látható a Trafó nagytermében. Ebben a hónapban egy másik bemutató is várható, NIBIRU munkacímmel a Vadas Zsófia Tamara-Tóth-Márton Emil-Gryllus Ábris trió lep majd meg minket. Végül az év végén Kelemen Kristóf tér vissza a Házba Megfigyelők című legújabb munkájával. Kárpáti Péter Díszelőadás című drámáját a szerző decemberben egy egészen új koncepcióban mutatja be a Trafóklubban. 

Utánjátszásra kerül: Pintér Béla: Gyévuska, Forte: Vaterland, Tünet Együttes: Burok, DPGY: Csehov, TÁP Színház: Utas és holdvilág, Sajátszínház: Éljen soká Regina!, Mundruczó Kornél/ Proton Színház: Látszatélet, Szégyen, Timothy and the Things: Vadászat, Mészáros Máté: United Space of Ambivalence, Székely Rozália: Kálvária lakópark, Fekete Ádám: A Jeditanács összeül, Eszme: Az időnk rövid története, Tünet Együttes: Az éjszaka csodái, DPGY: Tágra zárt szemek próbája, KV Társulat/ Caryl Churchill: Földi paradicsom, Kárpáti Péter: Tótferi.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, a megnyitó vetítéséhez ebben az évadban is a Trafó Kortárs Művészetek Háza adja a helyszínt.

Külföldi világsztárok is szép számmal jelennek meg a Trafó színpadán, rögtön az év elején. 

Szabadidő: A Trafó október 6-án közös bicikli túrát szervez a közönségével, illetve idén is csatlakozik a bringás reggeli kezdeményezéshez. 

A Műhely Alapítvány és a Trafó bemutatja a Táncmaraton 2018-at. Az ősz beköszöntével, ha bárkit foglalkoztat a gondolat, hogy elkezdjen rendszeresen táncolni, de sosem volt megfelelő az időpont számára és nem is tudta, hogy pontosan hol kezdje, itt a helye. Részletes információk a Műhely Alapítvány honlapján, illetve a facebook oldalukon találhatóak.

A Trafó Galéria 2018-as jubileumi évadjában is az innováció és az újrafelfedezések helyszíne lesz akárcsak eddig, Budapest és Közép-Kelet Európa egyik markáns non-profit kortárs képzőművészeti kiállítóhelyeként. A galéria féléves programja reflektál mindarra a sokoldalúságra, ami a kiállítóhelyet jellemezte az elmúlt két évtizedben. Az évad első kiállítása, A sötét feltárása című nemzetközi csoportos kiállítás, ami sok év intézményi tabusítása után olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. A kiállítók között találjuk a 2017-es Velencei Biennálé egyik üstökösét Pauline Curnier Jardint, a MOME fotográfia mester szakának hallgatóját Bolla Szilviát, prágai független képzőművészeti színtér egyik meghatározó alakját, Anežka Hoškovát és az átmenetileg New Yorkba költöző Borsos Lőrinc művészpárost. Mucsi Emese és Salamon Júlia fiatal vendégkurátorok jegyzik az évad következő kiállítását, ami az 1981-től Svédországban élő Palotai Gábor képzőművész művészkönyveiből nő majd ki. December folyamán pedig a 2014 óta, a londoni Tenderpixel Galériát vezető Soós Bori rendez vendégkurátorként kiállítást a Trafóban.

A folyamatosan bővülő program elérhető a http://trafo.hu/hu-HU/programs linken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése