Az Opera ötéves Big B®andje is koncertezik a zene világnapján

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975 óta ünnepelik világszerte október 1-jén a zene világnapját. A jeles dátum tiszteletére az Opera öt éve összeállt Big B®andje 16 órától szórakoztatja a belvárosi forgatagot. Idén az Operaház korszerűsítése miatt Ybl Miklós másik emblematikus fővárosi alkotása, a Bazilika előtti Szent István téren lép fel az operai fúvósegyüttes, amelynek műsorán népszerű operamelódiák – köztük az Aida, A bűvös vadász, a Carmen vagy a Gianni Schicchi részletei – egyedülálló rézfúvós feldolgozásban hallhatók magyar zeneművészek és zeneszerzők (Balogh Sándor, Kovács Zoltán, Pejtsik Péter) áthangszerelésében.


A Király Tibor trombitaművész vezette és Szennai Kálmán által dirigált formáció különlegessége, hogy a hagyományos big band felállásban megszokott, de a Házban nem használatos szaxofonok helyett kürtök szólalnak meg benne.


A zene világnapján az Opera Zenekar művészei a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében is fellépnek. A Müpa által szervezett Tenor3 gálán a legendás Pavarotti–Domingo–Carreras-trió nyomdokaiba a „9 C-s tenorként” is emlegetett, texasi születésű René Barbera, a legjobb bel canto énekesek közt számon tartott Maxim Mironov, valamint a neves operaházak legfelkapottabb énekesének számító olasz Fabio Sartori lép. A műsoron az itáliai operairodalom legnépszerűbb művei szerepelnek Bellinitől Verdiig, a Magyar Állami Operaház zenekarát Edita Gruberová kedvenc karmestere, Andrij Jurkevics vezényli.

Fotók: Csibi Szilvia, Nagy Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése