Odüsszeusz kalandjai – diákszemmel

Idén ötödik éve zajlik nagy sikerrel a Vörösmarty Színházban a Bojtárból tündérkirály program, melynek keretén belül székesfehérvári és Fejér megyei általános- és középiskolák diákszínjátszói mutatják be a magyar irodalom gyöngyszemeit a színház nagyszínpadán telt házas előadásokon. 


A János vitéz, a Csongor és Tünde, a Lúdas Matyi és a Toldi után idén Homérosz kultikus művére, az Odüsszeiájára esett a választás. Az európai kultúra egyik kultikus művének színpadra állításának folyamatát – idén először – egy programindítóval kezdték a résztvevők: az Odüsszeia 2019 feliratot 2018. szeptember 19-én a Vörösmarty Színház előtt formálta ki 12 általános- és középiskola több mint 100 diákja. Az akció lényege, hogy segítse a közös munka elindulását, a fiatalok felkészülését a színházi próbafolyamatra.

„Eddig a magyar klasszikus dráma- és színműirodalom jeles alkotásait vittük színpadra. Idén először kalandozunk el európai vizekre, Homérosz Odüsszeiá­jával nagy fába vágtuk a fejszénket. Óriási vállalkozás, maga a mű ötször olyan hosszú, mint Az ember tragédiája. Ebből született egy szűkebb verzió, ezt osztottuk ki 14 iskola 500 diákjának. A mentori részvétel a program egyik erőssége, a kollégák fél éven keresztül dolgoznak együtt az iskolai közösségek színjátszó csoportjaival.” – mondta el a projektről Matuz János stratégiai intendáns, a program gazdája. 

Az elkészült előadást a közönségnek 2019 márciusában, három előadás során mutatják be a diákok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése