Rendhagyó kezdeményezés: Egy este – két előadás

Október 6-a különleges este lesz a Vörösmarty Színház életében, hiszen egyszerre két, egyfelvonásos darabot mutatnak be a Pelikán Kamaraszínházban: Az arab éjszaka, valamint a Caligula darabját Widder Kristóf és Nagy Péter István állítja színpadra.


Érdekes kísérletnek ígérkezik a két bemutató, és egy új színházi stílust is jelenthet, hogy a kamaraszínházban egy este két egyfelvonásos előadást láthatnak a nézők. Mindkét darab esetében jóval hangsúlyosabban lesz jelen a testbeszéd, mint egy-egy prózai darabban korábban megszokott volt.

Az arab éjszakában álom és valóság határán, a fülledt lakótelepi éjszakában tévelyeg öt ember. Egy nő, aki estére mindig elfelejti, mivel töltötte a napot. Egy lány, aki alvó lakótársa mellett ellopózva kísérli meg szerelmét becsempészni a szobájába. Egy férfi, aki első látásra beleszeret a vele szemközti házban lakó titokzatos nőbe. Egy fiú, aki légyottra sietve kétségbeesve próbál kijutni a két emelet között rekedt liftből. És egy vízvezeték-szerelő, aki csőtörés után kutatva egy sivatagban találja magát álom és valóság határán a fülledt arab éjszakában. Roland Schimmelpfennig bravúros szerkezetű darabja úgy kuszálja a szálakat, hogy nehéz kibogozni őket. Mese álom és valóság határán felnőtteknek.


Albert Camus Caligulája a szabadságkeresés nagy drámája. Hőse shakespeare-i volumenű, delejes zsarnokfigura. Őrült és zseni, kegyetlen önkényúr és az emberi gyarlóságot pellengérre állító kíméletlen komédiás. Caligula a legteljesebb szabadság elérésére használja hatalmát, de az ember mindig más rovására szabad. S míg Caligula megtesz minden telhetőt, hogy lehetségessé tegye a lehetetlent, igájába hajtsa az egész létezést és megszerezze a Holdat, őrült logikája megkérdőjelez mindent, ami konvenció, érték, barátság, szerelem, élet. 

A darabokban már társulatunkhoz újonnan csatlakozott színművészeink is szerepelnek, így találkozhatunk Ballér Biankával, Osváth Judittal és Kovács Tamással is a már törzsgárdás Andrássy Máté és Kádas József mellett.

Fotók: Éder Vera

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése