Az életmű ideje

Szörényi Levente életműve mind a színház, mind a zeneipar számára felbecsülhetetlen értékkel bír. Előadói, zeneszerzői és szövegírói munkássága hosszú évtizedek óta meghatározza a magyar kulturális életet, gondoljunk csak az Illés vagy a Fonográf együttesre, vagy a 35 éves István, a király rockoperára.


A terjedelmes életművet a Szörényi család kérésére most rendszerezik, ennek nyomán pedig létrehozták a „Második idő” alapítványt, melynek kurátora Szörényi Levente fia, Örs, de a kuratórium tagjai közé tartozik Szörényi Réka és Rosta Mária is.

Az alapítvány célja azon túl, hogy rendszerezze és összegyűjtse az életmű darabjait az, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyék az anyagokat, ezért a következő időszakban elkezdik a kottaanyag rendezését és kiadását.

A Szörényi-életmű kétségtelenül egyik legjelentősebb darabja a Bródy Jánossal együtt jegyzett István, a király. A kultikus királydombi előadás óta a rockopera számos feldolgozást élt meg, mindig meg-megújulva.

Ezúttal az István, a királyt az iskolákba is beviszik, hogy már a legkisebbek is megismerkedhessenek ezzel a kultikus művel. Sőt, a színjátszás iránt érdeklődő diákokra is számítanak, hiszen nem titkolt tervük, hogy a négy nagyobb egységből álló darabot négy, a legjobb feldolgozást készítő iskola diákjai adják elő. A terveket az EMMI is támogatja, így a projekt 2019 januárjában útjára indulhat. A pályázat lefedi majd a teljes Kárpát-medencét, ahol magyar nyelvű általános iskolák pályázhatnak. A szervezők becslése szerint a körülbelül 5000 iskola közül ötven, de akár százas nagyságrendű pályázat is érkezhet. A projektet egy jubileumi előadás zárja, ahol az iskolák által játszott előadások mellett professzionális díszletek között, jelmezben léphet színpadra a legjobb István és Koppány.

Mindemellett az alapítvány kuratóriuma nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az otthonokba is elvigye az István, a királyt, ezért Jankovics Marcell, a Rege a csodaszarvasról című animációs film rendezője vállalta a mű elkészítését. Az előkészületek már zajlanak, a tényleges munka várhatóan 2020-ban indulhat el. A két történetet összeköti Esztergom, ezért az István, a király egyfajta folytatása lesz a csodaszarvasnak.

A „Második idő” alapítvány fontosnak érzi a határon túli magyarok megszólítását is, és arra törekszenek, hogy támogatásukkal létrejöhessen az István, a király erdélyi változata. Ezzel párhuzamosan Szörényi Levente nyit más műfajok felé is, és egyfajta kísérletként klasszikus operai bemutatóként szólalhat majd meg a rockopera az Operaházban.


Természetesen nem csupán az István, a király továbbélése a cél, hanem az életmű többi darabjának köztudatban tartása is, így az előzetes tervek szerint bemutatásra kerül majd a Kőmíves Kelemen és a Fehér Anna is.

Szörényi Levente fontosnak tartja, hogy ő maga is részt vegyen az életmű rendszerezésében. Mint mondta, azért éppen most kezdték el ezt a hatalmas munkát, mert most van abban az életszakaszban, amikor még az egészségi állapota lehetővé teszi az aktív munkát, de már nem tervez nagyobb szabású új darabot írni. Azt azonban elárulta, hogy lapul a fiókjában egy vázlatként létező, soha ki nem adott mű.

Írta és fotózta: Vass Antónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése